Populaire games overtreden de kansspelregels. Ze zouden elementen in zich hebben die sterk doen denken aan de gokwereld, laat de Kansspelautoriteit de NOS weten.

Het gaat daarbij om het fenomeen loot boxes. Dat zijn een soort schatkisten die je in de game tegen betaling kunt openen en waar bijvoorbeeld voorwerpen of upgrades in zitten.

Van tevoren is niet te zeggen wat voor voorwerp je krijgt, dus er is altijd een kans dat er iets heel waardevols in de loot box zit. Een mechanisme waar vooral jongeren gevoelig voor zijn.

Schatkisten verhandelen

De Kansspelautoriteit onderzocht tien verschillende games en bij vier van die spellen zijn de voorwerpen uit de schatkisten ook te verhandelen. Spelers kunnen de voorwerpen aanbieden op andere websites, waardoor de inhoud van de schatkisten een economische waarde krijgt.

En dat mag niet. Om welke spellen het gaat wil de autoriteit niet zeggen, maar volgens de NOS gaat het om Fifa 18, Dota2, PubG en Rocket League.

Boete of verbod

Hoewel de zes andere spellen de gokwet niet overtreden, heeft ook de Kansspelautoriteit ook daar kritiek op. Het openen van schatkistjes zou hetzelfde gevoel geven als het gokken met een fruitautomaat of roulette.

De vier games die de wet overtreden, krijgen van de waakhond acht weken de tijd om het spel aan te passen. Doen de makers dat niet, dan riskeren ze een boete of zelfs een verbod. Ook maakt de Kansspelautoriteit dan de naam van het spel bekend.

LEES OOK Een van de eerste Tesla Model 3’s op de Nederlandse weg gespot