Als je woonruimte zoekt in Amsterdam kun je het beste vertrouwen op je eigen meetlint.

Het aantal vierkante meters dat makelaars vermelden, lijkt niet altijd te kloppen. Zo is er vorig jaar 10 procent méér woonruimte verkocht dan volgens het Kadaster überhaupt beschikbaar was, meldt het FD. Het gaat om bijna een half miljard euro aan ‘extra ruimte’.

Het Financieele Dagblad deed onderzoek naar alle 12.299 woningtransacties van het afgelopen jaar (€) in de hoofdstad. Een aantal interessante resultaten:

  • Bij 441 transacties was de oppervlakte volgens de makelaars maar liefst 7% hoger dan volgens de basisregistratie (BAG) van het Kadaster
  • Volgens de basisregistratie was een verkochte woning in Amsterdam vorig jaar gemiddeld 81,9 m² groot, volgens de makelaars was de gemiddelde woning 90,1 m² groot
  • Een vierkante meter vloeroppervlakte kostte in 2016 in Groot-Amsterdam gemiddeld € 4.456
  • Een woning in Amsterdam ging vorig jaar gemiddeld voor € 402.863 van de hand: € 8.286 boven de vraagprijs

Harde parameters

“Je zou van de makelaar moeten verwachten dat dit soort harde parameters als het woonoppervlak gewoon kloppen”, reageert de voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam tegen het FD. “Het opmeten van een huis is geen raketwetenschap. Als ik een liter melk koop, vind ik het raar als er thuis driekwart liter in blijkt te zitten,” aldus de voorzitter.

Toch wil hij er wel op wijzen dat de basisregistratie niet altijd even actueel is. “De BAG heet bij makelaars nogal eens gekscherend bagger”, zegt hij. Zo kan een recente uitbouw de gemeenteambtenaren die de BAG samenstellen nog niet bereikt hebben.

Overigens gebruiken gemeenten de gegevens van het Kadaster om de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) uit te rekenen. Een kleinere woning is in dat geval gunstig.

LEES OOK: Hypotheekrentes 5 en 30 jaar vast op historisch dieptepunt – 10 en 20 jaar vast bijna op de bodem

Lees ook op Business Insider