Oktober wordt een sleutelmaand voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Dan moet namelijk blijken hoe snel de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan gaat dichtdraaien en dat heeft grote gevolgen voor hypotheekrentes.

De afgelopen jaren voerde de ECB een extreem soepel monetair beleid, waarbij marktrentes kunstmatig laag werden gehouden. Dat had ook zijn weerslag op hypotheekrentes.

Maar als de ECB ophoudt te strooien met goedkope euro’s, is de kans groot dat rentes weer gaan stijgen.

Lees hier op Business Insider meer over dit onderwerp: Wat als de hypotheekrente gaat stijgen? 4 dingen waar huiseigenaren op moeten letten

Voorlopig is het nog niet zo ver, en staan hypotheekrentes op historische lage niveaus.

Hypotheekrente 5 en 30 jaar vast op dieptepunt

Intermediair De Hypotheekshop signaleert donderdag in een nieuwsbrief dat door renteverlagingen na oktober 2016 opnieuw een periode is aangebroken waarin “de hypotheekrente zich op een historisch dieptepunt bevindt. Dat gaat zeker op voor de in populariteit toegenomen 30 jaar vaste renteperiode, maar ook de gemiddelde hypotheekrente van 5 jaar vast staat op een historisch lage stand.”

Uit onderstaande grafiek blijkt dat de hypotheekrente voor 5 jaar vast (zonder NHG-garantie) gemiddeld op 2,24 procent ligt en die voor 30 jaar vast op 3,69 procent.

Voor de rentevasteperioden van 10 en 20 jaar liggen de gemiddelde niveaus (in dit geval mét NHG-garantie) nog ongeveer twee tienden boven laagterecord van vorig jaar, aldus de Hypotheekshop.

Lees ook op Business Insider