Relatief veel werknemers die net over de grens wonen in Duitsland of België, werken in Nederland. Andersom komt het een stuk minder vaak voor dat mensen in Nederland wonen, terwijl ze voor hun werk naar België of Duitsland moeten.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen (beide in Duitsland) en België.

Het aantal mensen dat in een buurland woont, maar in Nederland werkt, is al sinds 2017 constant. Zo steken zo’n 44.000 werknemers vanuit Duitsland de grens over om te werken in Nederland, en doen zo’n 42.000 werknemers dat vanuit België.

De meest populaire Nederlandse regio voor werknemers die in Duitsland wonen, is Noord-Limburg. Daar komt 5 procent van de werknemers uit een Duitse deelstaat.

Op landelijk niveau ligt dat percentage op gemiddeld 0,5 procent. In andere grensregio’s, zoals Twente, de Achterhoek, en Arnhem/Nijmegen ligt dat percentage logischerwijs iets hoger, tussen de 1 en 3 procent.

Wat betreft werknemers uit België, is het ook hier geen verrassing dat de regio’s met de meeste werknemers uit het zuidelijke buurland aan de Belgische grens liggen. Met name in Zeeuws-Vlaanderen ligt dat percentage hoog: 4,5 procent van de werknemers in die regio komt uit België.

Ook in Zuid-Limburg, met 4 procent, en Zuidoost-Noord-Brabant en Midden-Limburg met ruim 2 procent, liggen die aantallen hoog.

Wonen in Nederland en werken in Duitsland of België komt minder voor

Het aantal werknemers dat in Nederland woont en over de grens werkt, is veel kleiner: zo’n 8.000 werknemers gaan vanuit Nederland richting Duitsland (de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen) en 11.000 werknemers gaan richting Vlaanderen.

Het aantal werknemers uit Nederland in de Duitse regio Kreis Städteregion Aachen is met 1 procent (ruim tweeduizend mensen) het hoogst.

De regio met de meeste werknemers uit Nederland aan Vlaamse zijde is arrondissement Eeklo, met ruim 2 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 0,5 procent.

LEES OOK: De Griekse minister van Toerisme wil dat Duitsers in Griekenland overwinteren, in plaats van zich zorgen te maken over energiekosten.