Je hoeft niet ver te reizen om op echte sneeuw te skiën. Ons land telt diverse indoor skipistes. Ook net over de Belgische en Duitse grens liggen er een paar. In welke skihal kun je het best terecht?

Skiën op een overdekte skibaan is een goede manier om je voor te bereiden op je wintersportvakantie. Sinds 1996 kan dat op pistes met echte sneeuw. Er is inmiddels volop keuze: in diverse plaatsen, verspreid over het land of vlak over grens, kun je een afdaling maken.

Business Insider vergeleek tien overdekte skihallen op aanbod, prijs en openingstijden:

Waar kun je het best de lange latten onderbinden?

Pistes

Voor de langste piste moet je naar Alpincenter Bottrop. Deze is officieel 640 meter lang en daarmee de langste overdekte skipiste ter wereld. Op papier tenminste.

Je kunt beter niet vertrouwen op wat de skihal zelf beweert. Uit metingen van de website wintersporters.nl blijkt dat de pistes in de praktijk vaak een stuk korter zijn. Bij Snowworld Landgraaf is het verschil zelfs 133 meter. Alleen Snowworld Zoetermeer is eerlijk over de lengte van de piste.

Overigens kun je je in een aantal skihallen (Snowworld, Bottrop, en Snowvalley) ook uitleven in een heus funpark met slides, quarterpipes en dergelijke, voor als je van stunten met je snowboard houdt.

Extra faciliteiten

Bij de meeste skihallen kun je meer dan skiën alleen. In diverse bierstubes en (fondue)restaurants kun je terecht voor een heuse après-ski. Veel skihallen bieden daarnaast nog extra activiteiten aan, zoals karten en schaatsen (Uithof), boogschieten (Snowworld Zoetermeer), fitness en wellness (beide vestigingen van Snowworld), skydiven, paintball, een klimtuin en rodelbaan (Bottrop, Düsseldorf), glowgolf (Rucphen) en allerlei workshops (Spaarnwoude).

Openingstijden

In de onderzochte skihallen kun je tijdens het hoogseizoen (doorgaans van oktober tot april) dagelijks en tot laat in de avond de piste op. In het laagseizoen gelden meestal wat kortere openingstijden. Montana Snowcenter is op maandag gesloten en in het laagseizoen ook op vrijdag. De Uithof is in het laagseizoen op maandag dicht. Bottrop houdt de deuren in het laagseizoen gesloten op maandag en dinsdag.

Skihalle Neuss, Snowplanet, Skidome, Snowworld zijn het jaar rond elke dag open.

Vrij skiën

De prijzen voor één uur vrij skiën lopen behoorlijk uiteen. Het goedkoopste ben je uit in de Uithof in Den Haag. Volwassenen (vanaf 13 jaar) betalen hier 16,50 euro en kinderen 11 euro. Hierna volgt Snow Valley in Peer, waar een uurtje skiën voor volwassenen 18 euro kost en voor kinderen 16. Bij Snowworld en Snowplanet ben je als volwassene bijna 20 euro kwijt en als kind tussen de 17 en 18 euro. Bij Montana kost een uur skiën 23,50 euro (volwassenen) en 20 euro voor kinderen tot 13 jaar.

Ga je langer skiën, dan ben je per uur aanzienlijk goedkoper uit. Ook dan is de Uithof het voordeligst: je betaalt hier 24,95 euro voor vier uur skiën en 29,95 euro voor acht uur. In Bottrop betaal je voor acht uur skiën 39 euro op doordeweekse dagen en 49 euro in het weekend. Voor 12 euro extra is ook de huur van skimateriaal, onbeperkt gebruik van een buffet en drinken inbegrepen, waardoor je voor een hele dag skiën per saldo waarschijnlijk goedkoper uit bent. Dit geldt helemaal als je familietickets koopt.

Ten zuiden van Düsseldorf, bij Skihalle Neuss kost een dagkaart (vanaf 10.00 uur) 34 euro doordeweeks, in het weekend is dat 39 euro. Een uur skiën kost hier tussen de 20 en 25 euro.

Snowworld is duurder: hier betaal je voor vier uur skiën 39,95 euro en voor acht uur 41,95 euro. In Rucphen liggen de tarieven op 35,50 euro en 37,50 euro. In Montana Snowcenter kun je een dagkaart kopen voor 33,50 euro (volwassenen) of 30 euro (kinderen). Hier is de huur van ski's, skischoenen en skistokken bij inbegrepen.

Skihuur

Zoals gezegd hoef je in Montana Snowcenter niet extra te betalen voor skimateriaal. In de overige hallen kun je voor minder dan 10 euro ski's en skischoenen huren. De hal in het Belgische Peer is het goedkoopst: hier ben je voor het totale pakket 7 euro kwijt. In Spaarnwoude betaal je een all-in-prijs van 9,50 euro, de helm is gratis te huren. In de meeste skihallen kun je ook kleding huren, voor zo’n 10 euro, maar dit geldt niet overal.

Cursus

Cursussen worden gegeven in alle soorten en maten: vierwekelijkse cursussen, spoedcursussen, weekendcursussen en losse lessen. Bij Snowworld betaal je 149,95 euro voor een vierweekse cursus van in totaal zes uur. In Rucphen ben je voor totaal 7,5 uur cursus 174,50 euro kwijt. De Uithof is voordeliger: hier betaal je voor vier lessen à anderhalf uur 124,95 euro.

Snowworld in Landgraaf biedt ook weekendcursussen aan van in totaal zes uur. Dit kost 149,95 euro. In Zoetermeer kost een driedaagse cursus op doordeweekse dagen van in totaal 4,5 uur 109,95 euro. Dit alles is exclusief de huur van skimaterialen.

Ook in Montana Snowcenter kun je een weekendcursus volgen. Deze is wat minder intensief: 1,5 uur per dag, ofwel 3 uur in totaal. Daar staat wel een lagere prijs tegenover: volwassenen betalen hiervoor 85 euro. Voor dit bedrag kun je ook kiezen voor een driedaagse cursus tijdens een midweek, van één uur per dag.

In De Uithof ben je voor een spoedcursus op doordeweekse avonden (in totaal 4,5 uur) 89,95 euro kwijt. Privélessen kosten hier 40 euro per uur. In Bottrop betaal je voor een privéles van twee uur 45 euro. Je kunt ook groepslessen volgen voor 34 euro per uur. Hier komt nog wel de entreeprijs bij.

Een groepsles in het Belgische Peer kost 22 euro, inclusief entree.

Spaarnwoude biedt veel keuze in cursussen. Een privéles van 50 minuten is hier niet goedkoop: je betaalt hiervoor 58,50 euro, exclusief entree en materiaalhuur. Relatief voordeliger is een cursus van drie lessen (165 euro). In daluren ben je goedkoper uit.

Shikal Neuss gaat uit van korte lessen, variërend in prijs van 54 euro tot 122 euro, net naar gelang de dag en soort cursus.

Indoor rolbanen

Je kunt ook skilessen volgen op een van de vele indoor rolbanen die verspreid over heel Nederland liggen. Je skiet dan op een lopende band die onder je door glijdt. Deze banden kunnen qua hellingshoek en snelheid worden aangepast. Voor zes lessen ben je 160 tot 190 euro kwijt: iets meer dan bij de meeste skihallen.

Wie heeft de voorkeur?

Wie het voordeligst wil skiën kan het best naar de Uithof in Den Haag. Ga je voor de langste piste, dan moet je in Bottrop zijn.

Daarnaast spelen in je keuze ook andere factoren een rol, zoals de ligging en het aanbod aan overige activiteiten. Wil je skiën aan een vakantie combineren, dan is Montana Snowcenter een optie. Dat ligt namelijk in vakantiepark Kempervennen.

LEES OOK: Skiën dicht bij huis: dit zijn de beste opties in Duitsland, België en Noord-Frankrijk