De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung houdt door de slechte vraag naar onder meer smartphones en chips weinig van zijn winst over.

De inkomsten daalden ook de afgelopen maanden weer fors, doordat mensen vanwege de hoge inflatie probeerden te besparen op nieuwe mobiele telefoons en andere elektronica. Ook is de vraag naar geheugenchips ingestort na eerst een opleving tijdens de coronapandemie.

Analisten verwachten wel dat de ergste dip hiermee geweest is voor de belangrijke concurrent van Apple. In de maanden april, mei en juni kwam Samsungs omzet ruim een vijfde lager uit dan een jaar eerder, op 60 biljoen won (42 miljard euro). Dat is de grootste neergang sinds zeker 2009.

Winst Samsung daalt 96% tot minder dan een half miljard euro

De operationele winst bedroeg na een daling van 96 procent 600 miljard won, omgerekend 420 miljoen euro. Over het eerste kwartaal van dit jaar gingen al vergelijkbare cijfers de boeken in.

De verwachting is dat generatieve AI en een toenemende vraag uit China Samsung in de rest van het jaar uit het dal kunnen trekken.

Volgens zakenbank Goldman Sachs zijn voor de servers achter populaire toepassingen als ChatGPT vier tot zes keer meer geheugenchips nodig dan voor reguliere servers. De chips zijn een belangrijk verdienmodel voor het grootste bedrijf van Zuid-Korea.

Samsung komt op 27 juli bij de volledige cijfers met een nadere toelichting op de resultaten. Eind deze maand komt de elektronicareus ook met twee nieuwe smartphones, de Galaxy Z Fold 5 en Flip 5. Samsung zet flink in op opvouwbare modellen als veelbelovend verdienmodel.

Samsung behoorde vrijdag tot de grootste dalers op de beurs in Seoul. Het aandeel Samsung werd ruim 2 procent lager gezet en concurrent SK Hynix verloor 1,8 procent.

De Zuid-Koreaanse hoofdindex, de Kospi, noteerde daardoor 1,3 procent in de min.

Ook de andere Aziatische aandelenbeurzen gingen voor de tweede dag op rij omlaag. Een sterker dan verwachte banengroei bij Amerikaanse bedrijven wakkerde de vrees aan voor verdere renteverhogingen in de grootste economie ter wereld.

LEES OOK: Virtual reality en de metaverse zijn niet de toekomst – Ook Apple kan daar geen verandering in brengen, zegt de oprichter van Second Life