Unilever heeft aangegeven dat de Britse autoriteiten een flinke belastingclaim bij het bedrijf hebben neergelegd.

De Britten vinden dat er voor in ieder geval 141 miljoen aan winstbelasting verschuldigd is.

Er is nu gekeken naar 1 jaar, maar de claim kan nog verder oplopen, tot 600 miljoen euro.

Unilever besloot onlangs nog de duale structuur van de multinational op te heffen en officieel een Brits bedrijf te worden.

Unilever kan een flinke naheffing van de Britse belastingdienst verwachten. De Britten willen dat het bedrijf miljoenen aan winstbelasting afdraagt. Unilever besloot pas geleden de duale Nederlands-Britse structuur van de multinational op te heffen en officieel een Brits bedrijf te worden.

Uit het jaarverslag over 2019 geeft Unilever een claim van 141 miljoen euro van de Britse autoriteiten bloot. De Britten vinden dat er winstbelasting verschuldigd is omdat in hun ogen een substantieel deel van Unilever gevestigd is in Groot-Brittannië.

De claim gaat in eerste instantie over het jaar 2015, maar de autoriteiten keken naar een langere periode tussen 2011 en 2017.

In het ergste geval kunnen de verschuldigde belastingen oplopen tot 600 miljoen euro, aldus Unilever. Het concern is het oneens met de claim en vindt dat de betaalde belastingen voldoen aan de regels van de fiscus.

Unilever wil niet dat Groot-Brittannië en Nederland winstbelasting claimen

Unilever is in gesprek met de Britse belastingdienst over de zaak. Daarnaast startte het bedrijf een procedure die ervoor moet zorgen dat de Nederlandse en Britse overheid met elkaar over de kwestie kunnen praten. Daarmee wil het bedrijf de situatie voorkomen dat beide landen winstbelasting claimen.

Mocht Unilever de zaak verliezen, dan verwacht het ten minste 174 miljoen euro terug te halen bij de Nederlandse belastingdienst, laat Unilever weten aan de NOS die als eerste over de claim berichtte.

Unilever is verbaasd over de actie van de Britten omdat in de voorgaande jaren de belastingaangiftes zonder problemen geaccepteerd werden. Gedurende die tijd bleef de structuur en de verdeling van activiteiten tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk vrijwel gelijk, aldus het concern.

Unilever verlaat formeel Nederland

Wat wel de afgelopen paar jaar veranderde was dat de discussie over de dubbele structuur van Unilever ging spelen, binnen het bedrijf en in politieke kringen.

Uiteindelijk besloot Unilever afgelopen maand om op papier een volledig Brits bedrijf te worden, na een uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen. Twee jaar geleden koos Unilever er juist voor om een Nederlands bedrijf te worden maar zag daar later vanaf.

De Nederlandse staat loopt naar schatting vele miljoenen euro’s mis door dat besluit. Dit komt omdat de ‘Nederlandse aandelen’ verdwijnen, en daarmee ook de dividendbelasting daarop. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes betreurde het besluit van het bedrijf om zich formeel geheel in Groot-Brittannië te vestigen.

LEES OOK: Unilever wil af van theemerken zoals Lipton, focus komt bij merken voor persoonlijke verzorging met hogere winstmarge