De coronacrisis drukt zwaar op de winst van de Rabobank. Het nettoresultaat daalde in het eerste halfjaar met 81 procent tot 227 miljoen euro.

Die daling komt voor een groot deel doordat de bank enorme voorzieningen moest treffen voor leningen die waarschijnlijk nooit terug worden betaald.

Rabobank vulde deze stroppenpot aan met 1 miljard euro.

Rabobank heeft de stroppenpot voor slechte leningen flink aan moeten vullen. Het potje is bedoeld voor leningen die waarschijnlijk nooit meer worden terugbetaald.

Door de coronacrisis moesten er extra voorzieningen worden getroffen. De grootbank vulde zijn stroppenpot aan met ruim 1 miljard euro.

ING nam in het eerste halfjaar vergelijkbare maatregelen. Die bank zette zo’n 1,4 miljard euro opzij voor leningen die waarschijnlijk niet meer terugbetaald worden.

In totaal omvat de stroppenpot van Rabobank nu ruim 5 miljard euro. De voorziening voor mogelijke kredietverliezen had vorig jaar nog een omvang van ruim 400 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde mede door deze stap met 81 procent tot 227 miljoen euro.

Lees ook op Business Insider

Ook zakenbank NIBC kwam donderdag naar buiten met een flink lagere winst. In het halfjaarbericht wijst de dienstverlener vooral naar de coronacrisis als oorzaak van de slechtere prestaties.

Lees ook: