Wimbledon is bereid de Russische tennisser Daniil Medvedev dit jaar van het toernooi te weren, uit vrees dat hij de titel wint en daarmee een stimulans geeft aan Vladimir Poetin, zo schrijft The Telegraph.

De nummer twee van de wereld Medvedev, die al meer dan tien jaar niet meer in Rusland woont, heeft de Russische invasie in Oekraïne nog niet publiekelijk veroordeeld, ondanks het groeiende bewijs van oorlogsmisdaden, waaronder de executie van burgers in Boetsja, een voorstad van Kiev.

De Britse minister van Sport, Nigel Huddleston, onthulde in maart dat er “gesprekken” gaande waren met de All England Lawn Tennis Club (AELTC), waar Wimbledon wordt gehouden, over het weren van atleten die de acties van de Russische president Poetin en Rusland niet veroordelen.

Russische en Wit-Russische atleten mochten tot nu toe onder een neutrale vlag blijven spelen in ATP-, WTA- en ITF-toernooien.

Maar omdat de AELTC een onafhankelijke toernooistatus heeft, mag de club Medvedev en andere Russische en Wit-Russische atleten verbieden mee te doen, zonder dat dat juridische repercussies heeft, vertelde een bron aan The Telegraph.

"Privéclubs hebben meer vrijheid om te bepalen wie ze wel of niet toelaten, dus ze vallen niet onder dezelfde discriminatiewetten als andere toernooien", vertelde de niet bij naam genoemde bron aan The Telegraph.

"Als toernooi heb je de vrijheid om spelers te verbannen - als ze schuldig zijn bevonden aan wedstrijdvervalsing of doping, bijvoorbeeld - maar je moet kunnen aantonen dat deze handelwijze redelijk is."

"Als gewone toernooien zeer strenge maatregelen zouden nemen, zouden de Russische spelers kunnen zeggen dat het hen onmogelijk wordt gemaakt om inkomen te verdienen. Maar voor Wimbledon ligt dat anders."

Foto: Getty/Daniel Pockett

Volgens The Independent zei de AELTC in overleg te zijn met de Britse regering en de Lawn Tennis Association in afwachting van een uitspraak over de deelname van Russische en Wit-Russische atleten vóór de deadline volgende maand.

"We hebben kennis genomen van de richtlijnen van de Britse regering met betrekking tot de aanwezigheid van Russische en Wit-Russische personen in een neutrale hoedanigheid bij sportevenementen in het Verenigd Koninkrijk," zei de club in een verklaring tegen The Independent.

"Dit blijft een complexe en uitdagende kwestie, en we blijven in gesprek met de Britse regering, de LTA en de internationale tennisbestuursorganen."

"We zijn van plan om een beslissing met betrekking tot Wimbledon aan te kondigen vóór onze deadline voor deelname medio mei."

De Britse minister van sport suggereerde vorige week dat Medvedev en andere Russische of Wit-Russische spelers een mogelijke schorsing van Wimbledon zouden kunnen tegengaan door de acties van Poetin publiekelijk te veroordelen.

"We willen de verzekering in een schriftelijke verklaring dat ze geen geld ontvangen van Poetin, Rusland of Wit-Rusland [en] dat ze geen ondersteunende opmerkingen zullen maken over Poetin, Rusland of Wit-Rusland," zo tekende The Telegraph op.

"Absoluut niemand die de Russische regering steunt zou moeten worden toegelaten", zei Huddleston in maart, aldus Reuters.

Het is de vraag of Russische sporters dergelijke verklaringen durven af te leggen, gelet op de mogelijke repercussies die ze lopen zodra ze president Poetin publiekelijk veroordelen.

LEES OOK: Van Volkswagen tot Hyundai en Toyota: autofabrikanten keren Rusland massaal de rug toe – maar niet iedereen doet mee