Het gaat goed met de wilde zwijnen, overal ter wereld. Sinds de jaren tachtig hebben hogere temperaturen, meer voedsel en minder roofdieren ervoor gezorgd dat hun aantallen de pan uitrijzen. In steden in Europa, China, Pakistan en de VS komt hun aanwezigheid steeds vaker voor en dat zorgt voor overlast.

De toenemende aantallen hebben geleid tot de bouw van een grenshek tussen Denemarken en Duitsland om de Deense varkensvleesindustrie te beschermen. In Polen hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd, omdat de Poolse overheid bezig zou zijn om enorme aantallen wilde zwijnen te ruimen.

Ook in Limburg is er vorig jaar begonnen met het afrasteren van bepaalde gebieden om wilde zwijnen bij de grens tegen te houden.

In delen van Duitsland en in Japan zijn sommige wilde zwijnen aangetast door radioactieve straling die nog afkomstig is van de ramp in Tsjernobyl.

Hier zijn 19 foto’s die laten zien hoe zwijnen de wereld veroveren.


Everzwijnen, oftewel Euraziatische wilde zwijnen, zijn op ieder continent te vinden, behalve Antarctica. In Europa zijn er nu meer dan 10 miljoen wilde zwijnen. De aantallen zijn sinds de jaren tachtig explosief gestegen door een warmer klimaat, verbeterde landbouw en afname van roofdieren.

Bron: The Guardian


Experts hebben bevestigd dat een zwijnenpopulatie die met 90 procent afneemt nog steeds binnen drie jaar kan herstellen.

Foto: Wilde zwijnen in Zuid-Frankrijk. Bron: Nice Matin / AP

Bron: The Washington Post


Wilde zwijnen gedijen op afval. Voeding met veel calorieën zoals afval van mensen, mais en graangewassen zorgt voor meer en grotere nakomelingen.

Foto: Een wild zwijn neust in een afvalhoop. Bron: Fred W. Baker III via Wikimedia Commons/

Bron: The Guardian


In Berlijn betaalt de stad jagers om wilde zwijnen te doden die binnen de stadsgrenzen gesignaleerd worden. Hoewel de jagers al duizenden zwijnen hebben uitgeroeid wonen er nog rond de 3.000 in parken en andere groene gebieden.

Foto: Berlijn. Bron: Reuters/Thomas Peter

Bron: The Guardian


In andere delen van Duitsland en ook in Zweden is gebleken dat sommige afgeschoten zwijnen buitensporige hoeveelheden radioactieve straling van de Tsjernobyl-ramp in de Oekraïne vertonen. Zelfs in 2014 vertoonde van elke drie zwijnen er één een hoger stralingsniveau dan geschikt zou zijn voor menselijke consumptie. Ze zijn waarschijnlijk vatbaarder voor straling dan andere dieren omdat ze paddenstoelen en wortels eten uit grond waarin straling is opgeslagen.

Foto: Wilde zwijnen in München. Bron: Matthias Schrader/AP

Bron: The Telegraph


En in de Japanse prefectuur Fukushima, waar sinds de kernramp in 2011 niemand heeft gewoond, tieren de wilde zwijnen welig. Tussen 2010 en 2012 steeg het aantal afgeschoten zwijnen van 3.000 naar 13.000. Het gemiddelde gewicht van een mannelijk zwijn was 90 kilo. Omdat ze niet gegeten konden worden, zaten de jagers met de vraag hoe ze van meer dan een miljoen kilo radioactief vlees moesten afkomen...

Foto: Wild zwijn in de buurt van de nucleaire installatie bij Fukushima. Bron: Toru Hanai/Reuters

Bron: The Washington Post


Om het aantal wilde zwijnen in Barcelona terug te brengen richt de handhaving van de wildstand zich specifiek op de vrouwelijke wilde zwijnen en hun jongen. De jagers gaan 's nachts ook met de politie mee, voor het geval dat het nodig is om wilde zwijnen af te schieten. Het werkt: het aantal 'botsingen' tussen wilde zwijnen en mensen in de stad is gedaald.

Foto: Barcelona. Bron: Manu Fernandez / AP

Bron: The Guardian


In Polen wordt het aantal wilde zwijnen tussen de 200.000 en 500.000 geschat. In 2014 werd er Afrikaanse varkensgriep vastgesteld bij meer dan 3.000 wilde zwijnen in Polen. Er is geen vaccin voor dit griepvirus.

Foto: Wild zwijn in een buitenwijk van Warschau. Bron: Czarek Sokolowski / AP

Bronnen: BBC, The Guardian


Van 2016 tot 2018 zijn er in Polen naar schatting bijna 600.000 wilde zwijnen gedood, waarschijnlijk mede om de verspreiding van het varkensgriepvirus tegen te gaan.

Foto: Czarek Sokolowski / AP

Bronnen: BBC, The Guardian


350.000 mensen in Polen hebben een petitie getekend en 800 academici hebben een brief geschreven waarin ze eisten dat de ruiming afgeblazen zou worden. De minister van Milieuzaken ontkende vervolgens dat een dergelijke beschikking ooit was afgegeven.

Foto: Protest tegen het afschieten van wilde zwijnen in Warschau. Bron: Adam Stepien / Agencja Gazeta / Reuters

Bron: BBC


Begin dit jaar is er een hek van 68 kilometer tussen Denemarken en Duitsland gezet om de enorme instroom van wilde zwijnen over de grens te stoppen. Denemarken herbergt twaalf miljoen varkens en wil zijn miljardenindustrie beschermen tegen wilde zwijnen die zijn besmet door de Afrikaanse varkensgriep.

Foto: Bouw van een hek tussen Denemarken en Duitsland. Bron: Ritzau Scanpix / Frank Cilius / Reuters

Bronnen: The Guardian, BBC


Het afgelopen jaar heeft China, de grootste varkensvleesproducent ter wereld, meer dan een miljoen varkens moeten ruimen vanwege het varkensgriepvirus dat nu in elke provincie aanwezig is. Bijna 200 miljoen beesten zullen voor het einde van het jaar of geslacht moeten worden, of overlijden door het virus.

Foto: Wilde zwijnen te koop op een markt in Guangzhou, hoofdstad van de provincie Guangdong. Bron: Reuters

Bron: The Economist


In Hongkong worden steeds meer wilde zwijnen gespot. Meldingen van overlast stegen tussen 2013 en 2017 van 294 tot 738. Ze lopen rond in het zakendistrict, op het vliegveld en in winkelcentra.

Foto: Wild zwijn in Hongkong. Bron: Vincent Yu / AP

Bron: CNN


Wilde zwijnen hebben een topsnelheid van ruim 40 kilometer per uur en kunnen over hekken springen van een meter. Een van de redenen dat het zo goed met ze gaat in Hongkong is dat sommige mensen ze voeren.

Foto: Op de foto in Hongkong met een wild zwijn. Bron: Vincent Yu / AP

Bron: The Guardian, CNN


In Pakistan komen de wilde zwijnen iedere winter en masse naar de hoofdstad Islamabad. Het is daar fantastisch voor de zwijnen, omdat de stad omgeven is door bosrijke ravijnen en vroeger een bos was. Uit onderzoek naar de maaginhoud van de zwijnen uit dit gebied blijkt dat bijna 60 procent uit afval bestond.

Foto: Wild zwijn op een heuvel in de buurt van Islamabad. Bron: K. Bangash / AP

In Zuid-Korea zijn er steeds meer wilde zwijnen doordat er steeds minder roofdieren zoals tijgers, luipaarden en wolven zijn. In 2006 teisterde een wild zwijn van 180 kilo een klein plaatsje op een eiland en doodde 20 geiten. In datzelfde jaar werd 80-jarige man gedood door een wild zwijn.

Foto: Een familie van zwijnen op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Bron: Lee Jin-man / AP

Bron: The Seoul Times


Ieder jaar zorgen wilde zwijnen in de VS zorgen voor omgerekend bijna anderhalf miljard euro aan schade. Tussen 1982 en 2012 steeg het aantal staten met wilde zwijnen van 17 naar 36.

Bron: Sukree Sukplang / Reuters

Bron: The Salt Lake Tribune


In 2017 kostte de door Louisiana's 700.000 wilde zwijnen aangerichte schade de staat omgerekend 68 miljoen euro. Een ambtenaar van het ministerie van Natuur en Landbouw in Louisiana noemde ze "kakkerlakken in de vorm van een zoogdier". Zwijnenpopulaties zijn berucht moeilijk in toom te houden. Alleen al om de groei te stoppen moet ieder jaar 70 procent van de populatie geruimd worden.

Foto: Wild zwijn in Louisiana. Bron: Rebecca Santana / AP

Bron: The Advocate, The Salt Lake Tribune


Eind 2018 startte Limburg met de aanleg van een 30 kilometer lang wildraster om wilde zwijnen bij de grens met Duitsland tegen te houden. De zwijnen veroorzaken te veel overlast volgens de provincie. Op de foto: een zwijn in de Zuid-Willemsvaart dat zich buiten het aangegeven leefgebied, het Meinweggebied in Midden-Limburg, had begeven. Het dier is later afgeschoten.

Bron: AD


Lees meer: