Iedere ouder wenst het allerbeste voor zijn kinderen. Je wilt dat ze het goed doen op school, niet in de problemen komen en dat als ze later groot zijn ook nog iets doen dat ze ontzettend leuk vinden.

Toch is het vandaag de dag helemaal niet makkelijk om een kind op te voeden. Alles kan slecht zijn voor de ontwikkeling van je kind: van te veel tijd achter de computer of tablet, tot het eten van te veel suiker.

Dus hoe zorg je er in dat mijnenveld van ouderlijke beslissingen dan toch nog voor dat je kinderen succesvolle volwassenen worden? Een aantal tips.


1. Steun je kind, maar wel op de juiste manier

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die financiële steun krijgen van hun ouders, later ook een beter betaalde baan krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Hoe meer geld de jongeren in de onderzoeksgroep iedere maand van hun ouders kregen, hoe hoger hun uiteindelijke inkomen ook was.

Aan de andere kant deden de jongeren die indirecte financiële steun van hun ouders hadden gekregen, het later juist slechter op de arbeidsmarkt. De jongeren die bijvoorbeeld tijdens hun studie thuis bij hun ouders bleven wonen, hadden in de jaren daarna een lager inkomen dan de andere groep. Het advies is dus duidelijk: gaat je kind op eigen benen staan, geef hem dan met wat geld een steuntje in de rug.


2. Maak het je kind niet te makkelijk

Toch is het belangrijk om al veel eerder te beginnen aan de opvoeding van je kind, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. En dan geldt juist: maak het je kind niet te makkelijk. “Sinds de jaren tachtig kennen we het fenomeen helikopterouders. Dat zijn ouders die alles voor hun kinderen doen.”

“Die kinderen hebben thuis geen taken, ze hebben geen bijbaantje en hoeven nooit door de regen naar school te fietsen. Hierdoor missen ze een deel van hun ontwikkeling, leren ze zich niet beheersen en hebben ze later minder succes dan de kinderen die dat wel allemaal hebben geleerd. En dat geldt niet alleen voor werk: ze doen het ook op sociaal vlak minder goed en zijn minder gelukkig.”

Het advies luidt daarom: leer je kind dat niet alles altijd leuk is. “Soms moet je dingen doen die je niet leuk vindt. Door je kind zijn eigen kamer op te laten ruimen en zo nu en dan te laten stofzuigen, bereid je je kind voor op het echte leven.”


3. Leer je kind zelfstandig zijn

ANP

Om kinderen goed voor te bereiden op hun volwassen leven, is het ook belangrijk om ze steeds zelfstandiger te laten worden, zegt Van der Wal. “We zien steeds vaker dat kinderen helemaal niet voorbereid worden op een zelfstandig leven. De groep kinderen zonder zakgeld groeit, maar die leren helemaal niet met een budget en dus ook niet met een salaris omgaan. Als ouder kun je er het beste voor zorgen dat je kinderen rond hun zestiende of zeventiende op hun eigen benen kunnen staan, als dat moet.”

Op die manier hebben ze een voorsprong in het leven. “Laat ze daarom meehelpen met huishoudelijke taken en laat je kind een vakantiebaantje zoeken.” Misschien vindt je kind het leuker om de hele zomer te gamen, maar daar heeft hij later niets aan.


4. Leer je kind een prettig mens te zijn

ANP

Niet alleen kennis en vaardigheden zijn in het volwassen leven belangrijk, ook sociale vaardigheden zijn van levensbelang. “Leer je kind daarom hoe hij een prettig mens moet zijn. Het allerbelangrijkste is daarbij dat je kind weet dat de wereld niet om hem draait.” De manier om dat duidelijk te maken? “Door het goede voorbeeld te geven.”

“Als je in gesprek bent met iemand en je kind probeert je aandacht te trekken, zeg hem dan dat hij even moet wachten op zijn beurt.” Maar ook spelen met andere kinderen is belangrijk, zegt Van der Wal. “Kinderen leren heel veel van elkaar. Tijdens het spelen leren ze bijvoorbeeld dat ze niet altijd met de leukste pop of auto kunnen spelen en van de omgang met hun vriendjes leren ze dat ze niet voor iedere verjaardag worden uitgenodigd of soms als laatste worden gekozen bij het voetballen. Zo leren ze teleurstellingen incasseren en verwerken.”


5. Leer je kind gelukkig zijn

Succes maakt nog niet gelukkig. Daarom is het volgens Van der Wal ook belangrijk om je kind te leren hoe hij gelukkig moet zijn. “Het beste wat je kunt doen, is zelf gelukkig zijn. We kijken voor ons geluk vaak naar een ander en vergelijken onszelf met de buurman of een collega, maar dat maakt niet gelukkig.”

“Leer je kind blij zijn met de kleine dingen. Met de eerste blaadjes in de lente, bijvoorbeeld. Sta dankbaar in het leven.” Maar die les is niet compleet zonder de andere kant van de medaille. “Tegenslagen horen er ook bij. Shit happens, het is belangrijk dat je kind dat weet en erkent. Dan wordt je kind weerbaarder.”

Volgens Van der Wal worden mensen die niet leren omgaan met tegenslagen zelfs ongelukkig. “Je ziet vaak dat mensen op hun rug gaan liggen met hun pootjes in de lucht als er iets vervelends gebeurt. Ze zeggen dan dat het de schuld van de ander is, maar dat maakt dat je je onmachtig voelt. Leer je kind dat hij aan het roer staat van zijn eigen leven.”

LEES OOK: De kinderen van deze 12 internationale miljardairs en miljonairs hebben één zekerheid: geen erfenis van pa of ma