Wijnliefhebbers bidden aan het altaar van Harold Hamersma, maar we kunnen niet allemaal drinken uit dezelfde exclusieve exquise flessen als de Amsterdamse smaakmaker. Gelukkig recenseert de criticus ook de best beschikbare wijnen voor de Nederlandse consument – die in de supermarkt.

Voor NRC Handelsblad zette Hamersma de honderd beste supermarktwijnen in Nederland op een rij uit zijn wijnjaargids De Grote Hamersma 2019, die volgende week verschijnt.

In totaal komen 11 supermarkten aan bod, van de Albert Heijn tot de Plus. De Aldi schittert in deze lijst overigens in afwezigheid. Dat is opvallend, want het wijnaanbod van de prijsvechter is misschien goedkoop, maar ook van een hoge kwaliteit.

Wij selecteerden uit deze lijst van honderd Hamersma-toppers de top drie rode en witte wijnen bij de Albert Heijn, DirkIII (slijterij), Jumbo en de Plus. Net op tijd voor het weekend.


Albert Heijn

 1. Marques de Casa Concha 2016: deze Cabernet Sauvignon uit de Maipo Vallei in Chili is een stevige dinerwijn, het beste bij rood vlees en wild. (€14,99)
 2. Chateau Tapie 2016: een soepele zachte biologische rode wijn die goed gaat bij ovenschotels, stamppot en rood vlees. (€9,99)
 3. Do­mai­ne Louis Max Mer­cu­rey Char­don­nay: een frisse en fruitige witte wijn die goed te combineren is met zalm en pastasalade. (€16,99)

DirckIII

 1. Masso Antico 2017: Een intense witte wijn die goed paart met pasta’s, maar zich ook goet laat gelden als aperitief. (€7,99)
 2. Doña Dominga 2016: een rijke en fruitige Pinot Noir die misschien wel het lekkerst smaakt naast wild en pittige gerechten. (€7,49)
 3. Chateau de Pont 2017:Een frisse en zure Sauvignon Blanc die goed samengaat met vis. (€8,99)

Jumbo

Jumbo

 1. Terrapura Carmenere Single Vineyard 2016: een soepele Chileense rode wijn die lekker wegdrinkt bij rood vlees. (€7,99)
 2. Trentham Estate Murray Darling 2017: een pinot gris met een exotische fruitsmaak, die je moet drinken bij salade en kipgerechten. (€7,99)
 3. Chapeau Weissburgunder 2017: wit, droog en heel erg lekker bij aspergegerechten. (€9,99)

Plus

 1. El Descanso Limited Edition 2018: een frisse, fruitige witte wijn die uitblinkt naast vis, schaal- en schelpdieren. (€8,49)
 2. Danie de Wet Chardonnay Barrel reserve: een droge volle witte wijn met citrustonen die lekker is bij kaas en kip. (€8,99)
 3. Chateau de l’Horte 2015, Reserve Speciale: een stevige, kruidige rode wijn die goed gaat bij wild- en rundgerechten. (€8,99)


Bekijk hier de volledige top-100 van supemarktwijnen op NRC.

Lees meer over wijn: