Sta je weer voor het wijnschap, met tientallen flessen om uit te kiezen.

Rood of wit, daar komen we meestal nog wel uit. Welk werelddeel is al iets lastiger. En welke druif?

Eigenlijk wil je gewoon weten hoe welke wijn smaakt.

Natuurlijk kun je op het etiket de mysterieuze smaakomschrijvingen lezen, maar helaas zijn de labels vaak misleidend.

Business Insider sprak met wijnkenner Felipe Carvallo van Berry Bros. & Rudd, de oudste wijnhandel van het Verenigd Koninkrijk. Deze zaak verkoopt sinds 1698 vanuit dezelfde winkel in Londen. Berry Bros. & Rudd is ook hofleverancier.

Felipe Carvallo Colour Berry Bros. & Rudd

Kijk uit met culinaire aanraders

Bij tal van wijnen staat aangegeven bij welk gerecht de fles het beste past. Rood vlees, pasta of gevogelte misschien. Hoe verleidelijk is het niet om daarop af te gaan en een fles mee te nemen als je net een paar kwartelhoentjes in de winkelwagentje hebt gedeponeerd.

Helaas gaat het hier vaker om een kluitje in het spreekwoordelijke riet dan echte aanraders, zegt Carvallo.

"De suggestie 'pasta' is wel heel generiek. Als een wijn daarbij zou passen volgens het label, betekent dat wellicht dat het een heel neutrale wijn is die eigenlijk overal wel bij past. Goede kans dat je iets krijgt dat de gulden middenweg bewandelt. Niets opvallends."

63 Pall Mall Fine Wine Reserve

Controleer het alcoholgehalte

Waarschijnlijk denk je er niet meteen aan, maar controleer eens hoeveel alcohol er in een bepaalde fles zit. Dit is doorgaans een goede indicator hoe zoet een wijn is.

"Over het algemeen zal een witte wijn met een erg laag alcoholgehalte nog wat suiker bevatten. Die is niet gefermenteerd (omgezet in alcohol, red.) tijdens het productieproces."

Zoetigheid kan bijvoorbeeld voorkomen in een Riesling, een druif die buitengewoon - ja, zelfs onprettig - zoet kan aandoen voor sommige mensen. Zeker bij deze wijnsoort raadt Carvallo daarom aan om de alcoholtest te doen: meer alcohol, minder suiker.

Maak je geen zorgen als de druivensoort ontbreekt

"Veel mensen stappen hier binnen bij Berry Bros. & Rudd en steken dan van wel met: ik haat Chardonnay maar houd erg van Chablis."

Het grappige is dat in beide wijnen Chardonnay-druiven zitten. Chablis is namelijk een regionale wijn uit Frankrijk, om precies te zijn uit het wijndistrict Chablis in Bourgondië. Een vereiste voor een wijnmaker in de streek is om Chardonnay-druiven te gebruiken voor zijn wijnen.

Een Chablis is dus een Chardonnay uit Chablis, terwijl een Chardonnay uit een naburige streek kan komen. Ook elders op de wereld telen wijnmakers deze druif. De smaak van de wijn hangt enorm samen met het klimaat, de geografie en directe omgeving van de wijngaard. Een Chardonnay uit Chili kan dus totaal anders smaken dan een Australische.

"Veel Franse wijnen - en in bredere zin in de hele 'oude wereld' - hebben op het label een plek of regio in plaats van een druivensoort. Dat wijnmakers het druivenras op de fles zetten is eigenlijk vooral een fenomeen van nieuwe-wereldwijnen."

LEES OOK: Waarom hebben wijnflessen een holle bodem? We vroegen het aan een expert

MIS OOK NIET: Niet alle wijn is vegan en sommige wijnen zijn niet eens vegetarisch – dit is de reden