Nederland staat wereldwijd zesde als het gaat om het concurreren op talent. Dit blijkt uit de laatste Global Talent Competitiveness Index van businessschool INSEAD, uitzender Adecco en techgigant Google.

Zwitserland voert de landenlijst aan, en weet de Verenigde Staten af te troeven. Singapore maakt de top drie compleet.

Vooral op het gebied van talentontwikkeling doet Nederland het erg goed. Nederland biedt veel kansen op het gebied van een leven lang leren en heeft veel mogelijkheden op het gebied van specifieke beroepsvaardigheden. Op enkele punten heeft Nederland nog wel werk aan de winkel, waaronder het aantrekken van talent.

Zwitserland staat fier bovenaan. Als de talenten daar eenmaal binnen zijn, weet het land ze te behouden. Ook in het ontwikkelen van talent scoort het Zwitserland heel hoog.

Europa domineert in de lijst met 17 van de 25 posities. Ook de Noord-Europese landen Zweden (4e), Denemarken (5e), Finland (7e) en Noorwegen (9e) doen het goed in de top tien.

Buurland Duitsland is terug te vinden op de elfde plek, België op plek achttien. China prijkt op plaats 42, Polen op de 44e plaats en Turkije op plek 78. Kijkend naar de onderkant van de lijst, staat Jemen op plek 132, nog onder de Afrikaanse landen Burundi (129e), Congo (130e) en Angola 131e).

Top 10 landen concurrerend op talent

 1. Zwitserland
 2. Verenigde Staten
 3. Singapore
 4. Zweden
 5. Denemarken
 6. Nederland
 7. Finland
 8. Luxemburg
 9. Noorwegen
 10. Australië

Bron: Global Talent Competitiveness Index 2020

Lees ook op Business Insider

Beste steden voor talentvolle werknemers

New York is de beste stad ter wereld om als talent aan de slag te gaan. De stad met ruim 8,6 miljoen inwoners dankt zijn koppositie aan een hoge score op vier van de vijf pilaren waarop het onderzoek is gebaseerd.

Dat zijn naast het inschakelen, aantrekken en het laten groeien van talent, de mogelijkheid om nieuwe algemene vaardigheden te ontwikkelen die wereldwijd toepasbaar zijn. Op de pilaar specifieke beroepsvaardigheden scoort de Big Apple wat lager.

Londen staat op de tweede plek van steden wat betreft het vermogen om op talent te concurreren, gevolgd door Singapore. De best scorende steden liggen allemaal in landen met gemiddeld de hoogste inkomens.

De hoogste genoteerde Nederlandse stad is Amsterdam op plaats 20. Andere Nederlandse steden in de lijst zijn Eindhoven (53e), Den Haag (54e) en Rotterdam (56e). In totaal is gekeken naar 155 steden.

Top 10 steden concurrerend op talent

 1. New York, Verenigde Staten
 2. Londen, Verenigd Koninkrijk
 3. Singapore
 4. San Francisco, Verenigde Staten
 5. Boston, Verenigde Staten
 6. Hong Kong
 7. Parijs, Frankrijk
 8. Tokio, Japan
 9. Los Angeles, Verenigde Staten
 10. München, Duitsland

Bron: Global Talent Competitiveness Index 2020

Volgens het rapport wordt het gat tussen de beste steden op het gebied van binnenhalen van talenten en de rest van de wereld steeds groter. Die trend was vorig jaar ook al zichtbaar.

De steden die hier goed in zijn, worden steeds beter. Slecht scorende steden worden daarentegen steeds slechter.

LEES OOK: Waarom jij tegenwoordig meer moet kunnen dan een kunstje om te slagen bij een bedrijf