Werknemers van de sociale app Pinterest, die donderdag naar de beurs gaat, hebben per persoon gemiddeld zo’n 700.000 dollar aan aandelen van hun werkgever. Omgerekend komt dat neer op bijna 620.000 euro.

Dat blijkt uit een rapport dat advertentiebedrijf GroupM maandag publiceerde. Op zich gaat het om kolossale bedragen, maar het is minder dan het gemiddelde aandelenpakket van medewerkers van Snap, dat in 2017 naar de beurs ging.

Omdat de waarde van het aandelenbelang van werknemers zo groot is, heeft dit mogelijk gevolgen voor de verhoudingen op de werkvloer bij Pinterest. Werknemers zouden bijvoorbeeld massaal aandelen kunnen verkopen op de beurs, zodra dit mogelijk is.

“Bij dit soort bedragen worden werknemers significant geraakt door de bewegingen van de koers”, schrijft Brian Wieser, hoofd business intelligence bij GroupM. Een sterke schommeling van het aandeel Pinterest kan interne onrust veroorzaken.

Volgens het rapport heeft Pinterest zo’n 1,4 miljard dollar aan aandelen uitgekeerd aan zijn 1.800 werknemers als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. Dat komt neer op een gemiddelde van zo’n 700.000 dollar per werknemer.

Ter vergelijking: de circa 1.900 werknemers van Snap hadden bij elkaar zo'n 2,4 miljard dollar aan aandelen ten tijde van de beursgang in 2017.

Techstartups kiezen er vaak voor om hun werknemers te belonen met een combinatie van salaris en aandelen. De aandelen zijn over het algemeen beperkt verhandelbaar. Ze komen dan bijvoorbeeld geleidelijk vrij over een periode van vier jaar.

Ook gebruikelijk is dat werknemers zes maanden moeten wachten na de beursgang om hun aandelen te verkopen.

Pinterest naar beurs met 75 miljoen aandelen

De beursgang van Pinterest staat gepland voor aanstaande donderdag. De aandelen zullen op de New York Stock Exchange (NYSE) verhandeld worden onder het tickersymbool PINS. Het bedrijf is van plan om 75 miljoen aandelen te verkopen tegen een prijs die nog moet worden vastgesteld, maar tussen de 15 en 17 dollar moet liggen.

De marktwaarde van Pinterest zou daarmee op maximaal 11,3 miljard dollar uitkomen, lager dan de 12,3 miljard waarop het bedrijf werd gewaardeerd tijdens de laatste private investeringsronde in 2017.

Die stap terug lijkt misschien een teleurstelling, maar volgens analist Brian Wieser van GroupM is het op de lange termijn waarschijnlijk een goede zaak.

"Bij een beursgang zijn een relatief conservatieve waardering en realistische verwachtingen van groot belang", aldus het rapport. "Gaat een bedrijf te agressief te werk bij een beursgang en voldoet het niet aan de verwachtingen, dan kan dat negatief uitstralen op de werkvloer en het personeelsverloop versnellen."

LEES OOK: Zoveel moet je maandelijks inleggen als je €50.000 hebt en daarmee miljonair wilt worden