• Werknemers worden steeds ongeruster over de in Nederland oprukkende Delta-variant van het coronavirus, zo merken de vakbonden.
  • Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin vindt 16 procent van de thuiswerkers dat de kantoren te vroeg geopend zijn.
  • Maar weigeren op te komen dagen is niet eenvoudig, legt advocaat arbeidsrecht Sander Schouten uit. Volgens hem is overleg tussen werkgever en werknemer van groot belang.

De onrust onder werknemers neemt toe nu de Delta-variant van het coronavirus zich in Nederland verspreidt, merken de vakbonden. “Veel kantoormedewerkers kijken de kat uit de boom”, zegt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV in het AD.

Eind juni werd het thuiswerkadvies aangepast. Werknemers mogen sindsdien maximaal de helft van hun werktijd op kantoor werken, mits 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Maar door het toenemende aantal besmettingen neemt de ongerustheid onder het personeel toe. “In korte tijd zijn we gegaan van optimisme over de terugkeer naar kantoor naar groeiende zorgen over hoe veilig het op kantoor is”, zegt Fortuin.

‘Mensen zijn nu veel meer bezig met hygiëne’

Volgens de voorzitter lijken de meeste bedrijven hun best te doen om voor een coronaproof kantoor te zorgen. Toch gaf een op de vijf werknemers in een recente enquête van de vakbond onder zo’n negenhonderd (voormalige) thuiswerkers aan zich nog niet veilig te voelen op kantoor.

16 procent vindt dat de kantoren te vroeg geopend zijn om veilig te kunnen werken. Zij ergeren zich onder meer aan werkgevers en collega's die geen rekening meer houden met de coronaregels.

Fortuin denkt dat dit vooral speelt bij kleinere bedrijven, onder meer omdat medewerkers veel bewuster zijn geworden van de risico's en kritischer kijken naar de veiligheid en hygiënemaatregelen. "Vroeger was een toetsenbord of muis ook niet bepaald schoon, maar mensen zijn nu veel meer bezig met hygiëne", aldus de CNV-voorzitter.

Fortuin benadrukt dat extra maatregelen niet af te dwingen zijn. "Werknemers kunnen wel eisen dat er voldoende desinfectiemiddelen zijn, waarmee ze zelf de apparaten kunnen schoonmaken. Maar nee, ze kunnen niet eisen dat de werkgever de boel tien keer per dag schoonmaakt."

Ook vakbond FNV ziet de bezorgdheid onder personeel groeien. Werknemers maken zich onder meer zorgen over de drukte in het openbaar vervoer en hoe ze veilig op kantoor kunnen komen, stelt vicevoorzitter Kitty Jong in het AD.

Jong benadrukt dat de zorgen vooral groeien onder het zorgpersoneel en personeel in andere sectoren waar afstand houden soms lastig is. "Er is veel aandacht voor kantoormedewerkers, maar zij hebben de keuze om in goed overleg met de werkgever thuis te werken. Er zijn heel veel werkenden die die keuze niet hebben. Denk aan alle mensen die werken in fabrieken, slachterijen, de voedingsmiddelenindustrie of in de zorg."

Mag je weigeren naar kantoor te komen?

Ook advocaat ondernemingsrecht en arbeidsrecht Sander Schouten, van AMS Advocaten, beaamt het belang van overleg tussen werkgever en werknemer. Business Insider sprak vorig jaar met Schouten over de vraag of je als werknemer gedwongen kan worden om naar kantoor te komen. Daarover zei hij het volgende.

Lees ook: Kan een werkgever jou dwingen naar kantoor te komen? Een advocaat arbeidsrecht legt uit hoe dat zit

Zolang de werkomgeving voldoet aan de eisen die het RIVM stelt, kun je niet weigeren om naar het werk te gaan. “Je kunt dan niet zeggen: ik voel me hier niet prettig bij”, zegt Schouten. Zolang jouw werkgever ervoor zorgt dat de richtlijnen van het RIVM kunnen worden nageleefd, moet je dus op je werk verschijnen als je daarom gevraagd wordt.

Natuurlijk is het de vraag of zo’n harde eis altijd verstandig is. Een werkgever moet ook rekening houden met de gevoelens van werknemers. Er is immers een kans dat mensen zich ziek gaan melden als ze zich niet veilig voelen, ook al zijn ze eigenlijk arbeidsgeschikt.

Op kantoor kun je dus beter in overleg bepalen hoe iedereen zijn werk het beste kan doen.

“Sommige werkgevers bieden werknemers aan vakantiedagen of onbetaald verlof op te nemen als ze niet ziek zijn, maar toch niet willen werken. Dit kan zijn omdat ze zich ondanks een veilige werkomgeving niet helemaal veilig voelen. Zo’n oplossing vind ik wel een aardige geste”, zegt Schouten, die nogmaals benadrukt dat je niet zomaar thuis kunt gaan zitten omdat je dat zelf nodig vindt. “Dit is geen vrijbrief om niets te gaan zitten doen.”

[activecampaign form=20]

LEES OOK: 2 dagen thuiswerken wordt de norm, zeggen werkgevers. Maar ze willen het recht op thuiswerken niet in de wet vastleggen