• Als kleine ondernemer met een jaaromzet van maximaal 20.000 euro kan je vrijstelling van btw krijgen.
  • Maar of dat wel of niet gunstig is, is voor elke ondernemer anders en onder meer afhankelijk van je klanten en welke producten en diensten je aanbiedt.
  • Om te bepalen of de zogeheten KOR-regeling iets voor je is, heeft de Belastingdienst 4 scenario’s op een rij gezet.
  • Lees ook: Belastingdienst wil ‘maatwerk’ bieden voor ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen

Als kleine ondernemer kan je een vrijstelling krijgen voor de btw en het doen van btw-aangifte. De zogeheten kleineondernemersregeling (KOR) is bedoeld voor ondernemers met een jaaromzet van maximaal 20.000 euro.

Volgens de Belastingdienst kan de regeling financieel voordelig zijn, maar dat hangt af van je klanten en welke producten en diensten je aanbiedt.

Als je als kleine ondernemer deelneemt aan de KOR scheelt het sowieso enorm in de administratie. Omdat je geen btw in rekening hoeft te brengen en daardoor ook geen facturen te versturen aan klanten.

Maar of de vrijstelling voor de btw gunstig is, is voor iedere ondernemer anders. Daarom zet de Belastingdienst vier scenario’s op een rij om om in te schatten of de KOR wel of niet iets voor je is.

Ondernemer die diensten verricht met vooral particuliere klanten

Oordeel Belastingdienst: "De KOR is mogelijk interessant. Particuliere klanten kunnen geen btw aftrekken, zakelijke klanten wel. Als je gebruikmaakt van de KOR breng je geen btw in rekening aan je particuliere klanten. Hierdoor kun je jouw diensten goedkoper aanbieden. Heb je vooral zakelijke klanten? Dan is het waarschijnlijk niet handig voor jou om aan de KOR deel te nemen. Zakelijke klanten willen meestal een factuur met btw om de kosten te kunnen verrekenen."

Ondernemer die minder btw ontvangt dan hij of zij betaalt

Oordeel Belastingdienst: "De KOR is mogelijk interessant. Want vrijstelling voor de btw zorgt ervoor dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Je draagt geen btw af, maar krijgt ook geen btw meer terug. Als je jaarlijks vooral btw terugkrijgt, is de KOR niet voordelig."

Ondernemer verwacht met groei niet boven de 20.000 euro omzet te komen

Oordeel Belastingdienst: "Is je jaaromzet op dit moment minder dan 20.000 euro? Dan is deelname aan de KOR mogelijk interessant. Houd er dan rekening mee dat, zodra je omzet in één kalenderjaar boven de 20.000 euro komt, je je moet afmelden voor de KOR. Je kunt dan drie jaar geen gebruikmaken van de KOR en je doet weer btw-aangifte volgens de reguliere btw-regels."

Ondernemer verwacht flink wat zakelijke kosten en investeringen

Oordeel Belastingdienst: "Deelname aan de KOR op korte termijn is mogelijk niet gunstig. Neem je deel aan de KOR, dan doe je dat voor tenminste drie jaar. Btw over zakelijke kosten en investeringen kun je dan niet verrekenen. Vooral startende ondernemers hebben de eerste jaren veel kosten door investeringen."

Als je direct vanaf het begin van 2023 wil deelnemen aan de KOR, moet je je daar voor 3 december voor aanmelden.

LEES OOK: Starten met ondernemen: 12 fiscale zaken om op te letten