Premium content ophalen

Voor jonge groeibedrijven was 2023 door de bank genomen een matig jaar, als je kijkt naar de beschikbaarheid van financiering van durfinvesteerders. Daarbij was er één groep onder de startups die deels aan de malaise kon ontsnappen: investeringsmaatschappijen keken afgelopen jaar met relatief grote interesse naar zogenoemde ‘climate tech’-startups

Bij financieringsrondes van klimaattechstartups zijn de bedrijfswaarderingen waarschijnlijk aardig opgeschroefd in 2023, zegt Siobhan Brewster, een partner bij impactfonds Aenu, tegen Business Insider. De vraag is echter of die hogere waarderingen dit jaar houdbaar zullen blijven.

Durfinvesteerder Atomico schatte afgelopen oktober in een rapport dat het bedrag aan durfkapitaalfinanciering voor Europese startups in 2023 met bijna 50 procent zou dalen tot 45 miljard dollar. Voor Europese startups op het gebied van klimaattechnologie was de verwachte daling van het financieringsbedrag met min van 25 procent een stuk minder groot. Definitieve cijfers over afgelopen jaar zijn nog niet bekend.

Premium content ophalen