Nederlandse startups haalden in het derde kwartaal van dit jaar 420 miljoen euro op bij investeerders. Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tot dusver staken geldschieters dit jaar zo’n 1,4 miljard euro in startups.

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer analistenbureau Golden Egg Check en dataplatform Dealroom.co.

In het tweede kwartaal van dit jaar speelden Nederlandse startups nog 435 miljoen euro klaar, al is het gebruikelijk dat startups in het tweede kwartaal meer investeringen ophalen.

Nederlandse startups haalden daarentegen ook iets minder kapitaal op in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Toen wisten ze 482 miljoen euro bij investeerders los te peuteren.

Ook werden er afgelopen kwartaal minder deals beklonken. In het derde kwartaal van 2022 trokken investeerders nog 95 keer de portemonnee voor een Nederlandse startup, afgelopen kwartaal vond dat 85 maal plaats.

Investeringsmarkt voor startups lijkt te stabiliseren

Dat de investeringsbranche nog altijd niet de weg omhoog heeft gevonden, is vermoedelijk toe te schrijven aan het feit dat investeerders zich nog altijd zorgen maken over de economie. Het IMF waarschuwde deze week nog dat de Nederlandse economie tot stilstand dreigt te komen.

Toch is het niet allemaal 'doom and gloom' voor Nederlandse groeibedrijven met een financieringsvraag. In onderstaande grafiek valt te zien dat het bedrag dat investeerders in Nederlandse startups steken sinds het begin van dit jaar al min of meer gelijk is. Er is dus niet sprake van een grote daling in opgehaald groeigeld door startups, maar eerder van een stabilisering in de markt.

Nederlandse opstartbedrijven mogen dan beduidend minder geld ophalen dan in topjaar 2021, in vergelijking met de meeste kwartalen in 2020 en daarvoor doen startups het nog altijd goed.

Bunq scoort het meeste groeigeld in derde kwartaal

Online bank bunq haalde afgelopen kwartaal de grootste investering op, ter waarde van 44,5 miljoen euro. Chipfabrikant Smart Photonics haalde 40 miljoen euro op bij private investeerders (naast 60 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds).

Aanbieder van trainingsprogramma's voor werknemers Lepaya completeert de top 3, met 38 miljoen euro aan opgehaald groeikapitaal in het derde kwartaal. Business Insider rapporteerde eerder over een investering van 35,5 miljoen euro, maar kennelijk is er nog wat bijgekomen.

LEES OOK: Groene startups in trek bij investeerders: meer dan de helft wijst startups af als ze onvoldoende duurzaam opereren, blijkt uit onderzoek