Het gebrek aan slaap kost westerse economieën per jaar  miljarden en verhoogt de kans op overlijden, aldus een nieuw onderzoek van een denktank. In Groot-Brittannië kost slaapgebrek jaarlijks 47,2 miljard euro, in Duitsland 56,6 miljard, in Japan 130 miljard en in de VS zelfs 388 miljard euro.

Non-profitorganisatie RAND Europe heeft ontdekt dat slaaptekort de productiviteit aantast en de kans op overlijden met dertien procent verhoogt. Niet goed, want beiden zijn van invloed op de economie. Het onderzoek schat in dat aan slecht slapen zowel in Duitsland als Groot-Brittannië ruim 200.000 werkdagen per jaar verloren gaan. In de VS komt het aantal verloren werkdagen op 1,23 miljoen.

RAND schrijft: “Onder productiviteitsverlies op het werk verstaan we een combinatie van werknemers die niet op komen dagen en werknemers die er wel zijn, maar niet optimaal presteren.”

Het rapport stelt dat tussen de zeven en negen uur slaap per dag de perfecte hoeveelheid is. Alles minder dan zes uur per nacht leidt tot een verhoging van de sterftekans met dertien procent. Onvoldoende slaap wordt in verband gebracht met zeven van de vijftien meest voorkomende oorzaken van overlijden in de VS (waaronder hartziekten en diabetes), meldt het onderzoek.

Marco Hafner, de belangrijkste auteur van het rapport, zegt in een persbericht: “Ons onderzoek toont aan dat de effecten van slaaptekort enorm zijn. Gebrek aan slaap beïnvloedt niet alleen de individuele gezondheid en welbevinden, maar heeft ook duidelijk impact op de economie van een land dankzij verminderde productiviteit en een hoger overlijdensrisico onder werknemers.”

"Als iedereen die minder dan zes uur per nacht slaapt tussen de zes en zeven uur per nacht gaat maken, kan dat 28 miljard euro bijdragen aan de Britse economie."

Het onderzoek stelt dat het probleem van slapeloosheid in de onderzochte landen alleen maar toeneemt vanwege een combinatie van "psycho-sociale stress, een ongebalanceerd dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en excessief gebruik van elektronische apparaten". RAND, dat nauwe banden heeft met de Amerikaanse defensie, heeft gekeken naar gegevens van 62.000 werknemers over de hele wereld.