Wie Waylon zegt, denkt waarschijnlijk aan cowboylaarzen en songfestivals.

Dat is niet helemaal onterecht, want al van jongs af aan draait de muzikale carrière van Waylon om countrymuziek. Daarmee heeft hij al een aantal keer geprobeerd om het Songfestival te winnen, iedere keer weer zonder succes.

Gelukkig heeft hij op een ander vlak inmiddels wel succes: sinds een jaar is hij samen met Bibi Breijman, die haar bekendheid dankt aan het RTL-programma Oh Oh Cherso. Breijman was al snel zwanger en de twee hebben inmiddels een dochtertje: Teddy.

Maar er is nog veel meer over Waylon te vertellen. Dit zijn twaalf hoogte- en dieptepunten uit zijn leven.


Waylon zingt als kind het liedje Harry de Hengst van Telekids in.

Als klein jongetje is Waylon, dan nog gewoon Willem Bijkerk, al veel bezig met muziek. Dat vertelt zijn toenmalige producer Hennie Korsten in de documentaire Het verhaal van… Waylon. “Hij kwam in 1994 als 14-jarige jongen met zijn vader naar mij voor zijn eerste album. Hij was heel vrolijk en hij was altijd met muziek bezig.”

Vandaar dat hij ook een smekende brief stuurt naar Telekids, waarin hij vraagt of hij daar alsjeblieft iets mag komen zingen. Carlo Boszhard, in dezelfde documentaire: “Wij wilden het liedje Harry de Hengst maken en hij kon zingen. Het stond er zo goed als in één keer op. Daarna hebben we hem een keer uitgenodigd in de studio, en dat hebben we geweten, want we kregen meteen veel brieven van verliefde meisjes.”


Als twintiger raakt hij, na de dood van zijn idool, verslaafd aan drugs.

Toch blijft het niet zo goed gaan voor de vrolijke Willem. In de rest van zijn tienerjaren timmert hij hard aan de weg als muzikant en gaat hij zelfs naar Amerika om bij zijn voorbeeld Waylon Jennings, een country-artiest, in huis te wonen. Hij treedt zelfs met Jennings samen op. Maar als Jennings in 2002 overlijdt, is dat een zware klap voor Waylon.

Lees ook op Business Insider

Hij raakt zwaar verslaafd aan drugs en alcohol. “Ik experimenteerde met alle soorten drugs”, zegt hij tegen Story. “Aan coke was ik echt verslaafd, ik kon geen dag zonder. Die troep bepaalde mijn leven volledig.”

Aan Nu.nl vertelt hij dat het een zware tijd in zijn leven was. “Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik nog leef. Door een overdosis cocaïne was ik bijna dood”, zegt hij.


Hij krijgt op jonge leeftijd een zoon, met wie hij jarenlang maar nauwelijks contact heeft.

04.05 uur in de ochtend precies 13 jaar geleden kwam daar een heel klein ventje op de wereld nadat hij samen met z'n...

Geplaatst door Waylon Music op zondag 17 mei 2015

In 2002 wordt hij ook voor de eerste keer vader van zijn zoon Dylan. “Ik was veel te jong”, zegt hij daar later over tegen LINDA.meiden. “Wist helemaal niet waar ik stond in het leven. Ik was er met mijn volle verstand bij, maar hoeveel verstand heb je op je 21ste?”

Hij heeft zo veel gemist in het leven van zijn zoon, dat hij zichzelf soms geen vader durft te noemen. In 2014 heeft hij het contact weer opgepakt en gaat het weer wat beter. “Gelukkig ben ik tot inkeer gekomen en kon mijn zoon mij vergeven. Dat vind ik zo mooi van hem”, zegt hij in een interview met Story. “We hebben nu weer geregeld contact. Hij komt bij me thuis en dan maken we samen muziek. Dylan kan niet alleen zingen, hij kan ook goed drummen en pianospelen.”


Het omslagpunt komt als Waylon meedoet aan de voorrondes van het Nationaal Songfestival.

In 2005 komt er een omslagpunt. Samen met Rachel Kramer, van de groep K-otic, neemt Waylon deel aan de voorronden van het Nationaal Songfestival. Ze zingen het nummer Leven als een beest, maar winnen doen ze niet. Glennis Grace mag dat jaar naar het Eurovisie Songfestival.

Songfestivalcommentator Cornald Maas zegt in de documentaire over Waylon wel te snappen waarom Waylon en Kramer niet wonnen. “Het was een schijtnummer. Het was verschrikkelijk. Waylon zong het met verve, maar ze haalden niet eens de nationale finale.”

Kramer zegt in de documentaire dat ze het verlies jammer vond, maar doorging. “Maar Waylon was er klaar mee, hij was verdwenen. Dat doet hij wel vaker”, lacht ze. “Maar ik heb me echt zorgen gemaakt of hij nog leefde. Ik heb hem daarna een hele tijd niet gezien, tot ik hem weer op televisie zag, bij Holland’s Got Talent.”


Na het Songfestival is zijn tv-avontuur nog niet voorbij, hij besluit mee te doen aan Holland’s Got Talent.

In 2008 besluit Waylon mee te doen aan het eerste seizoen van Holland’s Got Talent. Al tijdens zijn eerste auditie maakt hij indruk, vertelt jurylid Henkjan Smits in de documentaire. “Waylon kwam op na een heel lange dag met heel weinig talent. Ik dacht het: het zit er vandaag niet meer in. Maar toen kwam hij, met zijn enorme vetkuif en een leren jack.”

Smits had voor die dag nog nooit van Waylon gehoord. “Maar toen hij It’s a Man’s World zong, raakte hij ons alle drie. Zijn timing was perfect, Patricia Paay ging helemaal uit haar bol.” Gerard Joling vult hem aan: “Ze zat te soppen op haar stoel en zei: je ziet er lekker uit, als je nou ook nog lekker zingt …”

Desondanks wint Waylon de talentenjacht niet. Hij wordt tweede; acrobate Daniëlle Bubberman eindigt op de eerste plek.


Jaren na Holland’s Got Talent beweert één van de juryleden, Patricia Paay, dat ze het bed met Waylon heeft gedeeld.

ANP

Toch blijft de talentenjacht niet zonder gevolgen, blijkt jaren later. Als Paay haar biografie in 2013 publiceert, maakt ze bekend dat zij en Waylon jaren daarvoor het bed deelden. Waylon zelf ontkent meteen alles. Dankzij Gerard Joling en Christina Curry wordt het een welles-nietesspelletje, want de twee beweren allebei de sms’jes te hebben gelezen die Waylon naar Paay zou hebben gestuurd.

“Ze liegt niet”, zegt Joling tegen De Telegraaf. “En het is niet bij één keer gebleven. Ik heb de sms’jes gelezen waarmee hij haar belaagde. Het waren niet bepaald zoet flirterige boodschappen. Maar heel explicite voorspellingen. Hij stelde zich op als bedgenoot die het nog een keer met haar wilde beleven.”


Als iedereen de Paay-affaire weer vergeten is, doet Waylon een tweede poging om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

In de herfst van 2013 komt het nieuws naar buiten: Ilse DeLange en Waylon gaan samen Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival. Met welk liedje is nog onduidelijk, maar ze hebben er zin in. DeLange vertelt zelfs dat zij en Waylon elkaar al kennen sinds hun tienerjaren.

Als het duo het liedje Calm After the Storm voor het eerst laat horen in De Wereld Draait Door, is er maar weinig enthousiasme. “Iedereen was er negatief over”, zegt radio-dj Giel Beelen in de documentaire over Waylon. Cornald Maas, even later: “Ze waren nog niet uitgezongen of de donderwolken trokken over Nederland. Muzikale kenners gaven er geen cent voor, ook bookmakers niet.”

Dat slaat in rap tempo om. Na de eerste repetities wordt iedereen enthousiast. Maas moet van de organisatie van het Songfestival de snelste route naar het podium uit zijn hoofd leren, voor het geval dat Nederland wint. “Ze gingen echt niet bij iedereen langs om dat te vertellen”, zegt hij. Die kennis blijft onbenut: The Common Linnets worden tweede.


Nadat Waylon en De Lange tweede worden, laat Waylon niets van zich horen. Heel Nederland vraagt zich af: #waariswaylon?

Na het Songfestival gaat het plotseling mis tussen DeLange en Waylon. Bij thuiskomst schuiven ze nog samen bij RTL Late Night aan, maar daarna verdwijnt Waylon. In Duitse ochtendshows zingt DeLange een duet met een andere man, #waariswaylon wordt ondertussen trending topic op Twitter.

Thuis, vanaf de bank, volgt Waylon het op Twitter, zegt hij later in een interview tegen NRC. Hij legt uit dat het al veel langer mis was tussen hem en DeLange. “Discussies waren niet mogelijk. Ik ga ze graag aan maar het kon niet. Mijn verwijt is het ontbreken van gelijkwaardigheid binnen het duo”, zegt hij, waarmee hij doelt op de rol die hij kreeg binnen The Common Linnets. “Het was de bedoeling dat ik eruitzag als de rest van de band. Daar had ik geen zin in.”

“Ik ben er opportunistisch in gaan staan; het is ook míjn spotlight.” En dus lost Waylon, volgens de afspraken, al zijn verplichtingen af, maar laat hij DeLange met een ander door Europa reizen.


Toch heeft het Songfestival Waylon veel opgeleverd, hij woont inmiddels in een dure villa in Hilversum.

Feeding birds... #nofilterneeded

Een bericht gedeeld door Waylon (@official_waylon_music) op

Hoewel Waylon na het Songfestival van de radar verdwijnt, levert het hem ook veel op. Zo weet bekendeburen.nl dat Waylon een poosje een villa aan de Loosdrechtse Plassen voor bijna 4.000 euro per maand heeft gehuurd, maar inmiddels een gigantisch huis in Hilversum voor 1,5 miljoen euro heeft gekocht. Hij zou er een hypotheek op hebben genomen van 2 miljoen. Aangezien het volgens Metro ruim 16.000 euro kost om hem – en zijn vijfkoppige band – een uurtje in te huren, kan hij dat makkelijk betalen.


Het lijkt Waylon nu eindelijk écht mee te zitten, hij krijgt een relatie met vlogger Bibi Breijman en maakt een paar maanden later al bekend opnieuw vader te worden.

Tijdens de opnames van het televisieprogramma It Takes Two leert Waylon vlogger Bibi Breijman kennen. In november maken de twee bekend een relatie te hebben, in april komt naar buiten dat ze een kindje verwachten en dat Waylon voor de tweede keer vader wordt.

Breijman noemt het op YouTube ‘onverwacht en leuk’, Waylon benadrukt dat het juist ‘niet onverwacht’ was. “We hebben een hele leuke relatie, dus net als iedereen begonnen we over kinderen te praten”, zegt hij tegen Shownieuws.


Terwijl Bibi net zwanger is, bereidt Waylon zich voor op wéér een Eurovisie Songfestival: de derde poging.

Terwijl Waylon zich voorbereidt op de komst zijn tweede kind, bereidt hij zich ook voor op zijn derde songfestival. Afgelopen november brengt de AVROTROS naar buiten dat hij dit jaar weer Nederland zal vertegenwoordigen. “Ik wilde dolgraag nog een keer, dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Eigenlijk wil ik blijven gaan tot ik eerste word. Voor mij voelt het Songfestival als de Olympische Spelen. Je stopt ook niet als je één keer goud, zilver of brons hebt gewonnen”, zegt hij in een filmpje dat de omroep verspreidt.

Op zijn nummer, Outlaw in ‘em, wordt wisselend gereageerd. ‘Deze scheurende ode aan bandeloosheid past prima binnen zijn eigen repertoire, maar zou op het Songfestival-podium vrijwel gelijk staan aan zelfmoord”, schrijft muziekrecensent Stefan Raatgever in het AD.

Anderen zijn enthousiast. Henkjan Smits in de documentaire over Waylon: “Dit is de muziek die hij bij Holland’s Got Talent al wilde maken. Ik hoop dat het nummer 1 wordt.”


Het lukt Waylon weer niet, hij eindigt niet in de top vijf – zoals hij wilde, hij wordt achttiende.

Waylon gaat zelfverzekerd het circus in: hij gaat voor een plek in de top vijf, zegt hij. Het lukt hem niet: hoewel hij het wel tot de finale redt, wordt hij achttiende. “Dit is niet waarvoor we kwamen en ook niet wat we hadden verwacht, nee”, zegt hij tegen het AD. “Ik ben door veel mensen goed begrepen en door een heleboel mensen ook niet.”

Hij laat zich niet uit het veld slaan, zegt hij tegen de NOS. “Sterker nog, ik heb al tegen iemand van de AVRO/TROS gezegd dat ik er een traditie van ga maken om elke vier jaar mee te doen. In 2014, in 2018 en in 2022 dus weer.”


Toch maakt dat een paar maanden later allemaal niet meer uit. Bibi en Waylon verwelkomen hun eerste kindje: Teddy.

“Het is magisch”, schrijft Waylon op Instagram. “Welkom op de wereld lieve Teddy, we houden van jou!”, schrijft Bibi.


LEES OOK De opkomst en ondergang van Avicii – snel succes bleek een sluipmoordenaar voor de talentvolle dj en producer