Vandaag zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Nederland heeft daarbij recht op 26 van de 751 zetels. Een stem op een Nederlandse politicus wordt verdeeld over één van de fracties van het Europees Parlement waarbij Nederlandse partijen zich hebben aangesloten.

Maar wat levert zo’n plek in het Europees Parlement eigenlijk op qua beloning?

De bonnetjesaffaires rond Theo Hiddema (FVD) en Dion Graus (PVV) maken duidelijk dat Nederlandse politici worstelen met de vergoeding voor hun werk in de Tweede Kamer. En uit de recente controverse rond declaraties van europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) komt naar voren dat ook leden van het Europees Parlement te maken hebben verschillende beloningspotjes.

Laten we dus eens kijken hoe het zit met de beloning van Europese vertegenwoordigers. En wat de betere baan is: europarlementariër of Tweede Kamerlid?


Een europarlementariër of Tweede Kamerlid: bruto ruim €8.000 per maand

Volgens Europa.nu verdient een europarlementariër bruto 8.757,90 euro per maand. Dat is ruim 700 euro per maand meer dan de 8.047,53 euro die een Tweede Kamerlid krijgt.

Hoe dat salaris  er netto uitziet, kan voor europarlementariërs verschillend uitpakken. De EU hanteert een progressief belastingtarief en een gemeenschapsbelasting, waardoor er 6.824,85 euro per maand over blijft. Daar kan nog een nationale belasting vanaf.

In Nederland geldt het principe dat het salaris van europarlementariërs en Tweede Kamer-leden na belasting gelijk uitkomt.


Naast een aardig salaris krijgen europarlementariërs ook royale vergoedingen (voor werkgerelateerde kosten)

Uit de Europese schatkist ontvangen politici in het Europese Parlement een vaste maandelijkse vergoeding voor algemene uitgaven ter waarde van 4.513 euro. Dit geld kan gebruikt worden voor het huren van werkruimte, telefoonkosten en bijvoorbeeld de aanschaf van computers.

Een europarlementariër reist vermoedelijk een stuk vaker en verder dan een Tweede Kamerlid, al is de afstand Heerlen - Den Haag ook niet onderschatten natuurlijk. Maar vertegenwoordigers van de EU reizen ook tussen Brussel en Straatsburg. Al die reiskosten worden vergoed: een eerste klas treinkaartje, business class of 0,53 euro per kilometer (maximaal 1.000 kilometer).

Daarnaast wordt (voor zover bewijsstukken van hotelovernachtingen, reis - en bijkomende kosten overlegd worden) maximaal 4.454 euro per jaar aan extra reiskosten vergoed voor europarlementariërs.

Ook Tweede Kamerleden in Nederland krijgen hun woon-werkverkeer reiskosten vergoed: een gratis eerste klas ov-jaarkaart of een kilometervergoeding van maximaal 0,16 euro per kilometer. Voor eventuele beroepskosten krijgen zij jaarlijks 2.762 euro en voor binnenlandse werkreizen komt daar nog een jaarlijkse toeslag van 4.900 euro bovenop.


Bonus voor de europarlementariër

Naast al deze vergoedingen ontvangen onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement nog een ander 'extraatje'. Zij ontvangen een verblijfsvergoeding (voor hotelkosten en sejours) van  320 euro voor elke dag dat zij aanwezig zijn in Brussel of Straatsburg. Ze moeten dan wel op de presentielijst staan aangemeld. De straf op spijbelen is dus groot.

Wie aan het einde van het jaar slechts op de helft van alle plenaire stemmingen aanwezig is geweest, krijgt maar de helft van dit bedrag.


LEES OOK: Dit mag Dion Graus (of een ander Tweede Kamerlid) op een dag uitgeven: van €10,13 voor ontbijt tot 3 drankjes in de avond