Woont Dion Graus nu wel of niet in Heerlen? Het is misschien een van de minst interessante vragen die de toeslagenaffaire rondom het PVV-Kamerlid oproept. De invulling van de vergoedingen die Graus en zijn collega’s krijgen is eigenlijk veel merkwaardiger.

Volksvertegenwoordigers die heen-en weer reizen naar Den Haag krijgen volgens Parlement.com óf een jaarkaart van de NS (eerste klas natuurlijk) óf ze krijgen maximaal 0,16 euro per kilometer uitbetaald voor hun woon-werkverkeer. Dat is naast de vergoeding voor andere kosten in verband met werkreizen ter waarde van 4.900 euro per jaar.

Tot zover is het nog te overzien.

Maar politici die van ver komen, mogen natuurlijk geen honger lijden of dakloos zijn tijdens hun verblijf in Den Haag. Dus is er ook een verblijfskostenregeling.

Tijdens zo’n Haagsche werkdag krijgen Tweede Kamerleden volgens de regeling voor verblijfskosten tamelijk gedetailleerde richtlijnen. Er zijn verschillende bedragen om te eten, drinken en te overnachten. De verblijfskostenregeling maakt overigens deel uit van de reisregeling binnenland die voor alle rijksambtenaren geldt.

Business Insider vroeg zich af wat je als Kamerlid kunt krijgen, als je je aan de voorschriften van de verblijfskostenregeling houdt. We stapten in de schoenen van Dion Graus (of elk ander Tweede Kamerlid dat geacht wordt te werken met deze vergoedingsregeling) en onderzochten hoe een 'dag in het leven van' eruitziet.


De ochtend: kleine uitgave van €5,07

aangifte 2017 trein reiskosten belasting aftrekposten leaseauto

Foto: ANP

Overdag heeft een Kamerlid zoals Dion Graus om te beginnen 5,07 euro te besteden 'voor kleine uitgaven overdag'. Als hij met de trein vanuit Heerlen naar Den Haag reist, een rit die bijna drie uur duurt, kan hij wel een opkikker gebruiken.

Graus kan zijn vijf euro en zeven cent gebruiken om twee bakken koffie (à 2,00 euro) en een koek (à 1,50 euro) te kopen, al is dat iets boven het budget.

Een lekker vers groente- of vruchtensapje (à 4,00 euro) met een appel (0,50 euro) kan natuurlijk ook, want je moet fit en scherp blijven als forenzende nationale politicus. De kosten van een lekkere hap en een sapje bij een tankstation, zijn vergelijkbaar.


De middag: lunch voor €15,67

Lunchen doet Graus waarschijnlijk rondom het Binnenhof, want als Kamerlid kan je niet te lang wegblijven van de stapel paperassen die je dagelijks moet doornemen en beoordelen, de vergaderingen die je moet bijwonen of de stemmingen in de Kamer.

Voor de 15,67 euro die Kamerleden krijgen voor hun lunchuitgaven, kan de vegetarische PVV-er terecht bij Cafe Restaurant Luden op Het Plein. Voor 15,50 euro bestelt hij hier The Beyond Burger Vega - een hamburger van jackfruit met Japanse mayonaise, kaas, radijs, komkommer en friet. Al is er dan geen budget meer om iets te drinken, misschien wat gratis kraanwater.

Of Dion moet kiezen voor De Eeuwige Jachtvelden waar hij voor 7,00 euro de 'Marianne Thieme' kan eten. Een vegetarische hotdog met barbecuesaus vernoemd naar die andere dierenvriend op het Binnenhof. Dan kan het Kamerlid daarnaast ook nog eens een Courgettesoep met munt erbij bestellen (à 6,00 euro) en een drankje van 2,50 euro (fris, bronwater).


De avond: diner voor €23,71 en kleine uitgave voor €15,12

Foto ANP

Na het harde werk van de dag, of tussen het werk door, moet er natuurlijk wel 's avonds goed gegeten worden. Kamerleden krijgen hier verrassend genoeg maar iets meer voor dan het lunchgeld: 23,71 euro.

Om niet de hele tijd gezien te worden in hetzelfde restaurant kan een vegetariër als Dion Graus terecht bij Cloos, een chique doch low key restaurant.

Als voorgerecht eet hij dan bijvoorbeeld de gegratineerde portobello met aubergine, tomaat en Franse Alpenkaas (8,50 euro) of een salade met geitenkaas, vijgen, dadels, pijnboompitten, rucola en honingdressing (9,25 euro). Gevolgd door de ravioli met geitenkaas en honing, spinazie en roomsaus (13,50 euro).

Het diner-budget laat weinig plek over voor een nagerecht zoals een cheesecake (à 6,50 euro) of een crème brulée (à 6,75 euro). Tenzij een Kamerlid de 'kleine uitgave' voor ’s avonds van 15,12 euro daarvoor aanboort. Het is ook een sejours waarmee een Dion Graus in het nabijgelegen De Haagsche Kluis desgewenst drie Chardonnay's of Sauvignon Blancs kan drinken met collega's zoals mede-Limburger Rens Raemakers (D66).

Mocht een Kamerlid de nacht doorbrengen in Den Haag zoals Dion Graus regelmatig doet, dan kan hij van dit bedrag van iets meer dan 15 euro een afzakkertje bij De Haagsche Kluis bestellen. Een cognac (à 6,00 euro) of een Glenfiddich (à  6,75 euro).

Iets sterkers, zoals een kopstootje valt niet aan te raden. Niet alleen omdat die niet altijd goed vallen (bij politici) maar vooral omdat een Kamerlid geacht wordt de volgende ochtend weer fris en fruitig op zijn werk present te zijn.


De Haagsche nacht: € 103,72

Voor de Kamerleden die moeten overnachten in Den Haag - want een keer per dag de afstand tussen, zeg Heerlen en Den Haag overbruggen is al zwaar genoeg - moet een bedrag van 103,72 euro volstaan voor tegemoetkomen in de verblijfskosten.

Een hotel is overbodige luxe als je ziet dat rond het Binnenhof twee prachtige Airbnb's te vinden zijn, zoals 'Residentie Hofvijver' (à 110 euro per nacht, excl. servicekosten) en dit appartement op de Lange Poten (à 100 euro exclusief servicekosten). Al zijn huisdieren in deze twee woningen verboden, wat voor sommige politici misschien een dealbreaker is.


The morning after: €10,13

Op loopafstand ontwaken van het Binnenhof, en niet in een verre provinciestad zoals Heerlen (of Maastricht) geeft ruimte voor een relaxt 'petit dejeuner'.

Voor de 10,13 euro die overnachtende Kamerleden krijgen voor het ontbijt, kun je een heerlijke bagel met creamcheese (à 4,50 euro), een espresso (à 2,25 euro) en wortel/sinaasappelsap (à  3,30 euro) bestellen.


LEES OOK: 7 onmisbare weetjes over Henk Otten, de grote man achter Thierry Baudet die met knallende ruzie uit het partijbestuur stapt