• Een smart speaker maakt je leven een stukje makkelijker.
• De technologie achter slimme speakers staat nog in de kinderschoenen.

Digitale technologie komt steeds verder ons huis binnen. Slimme verlichting en een slimme thermostaat kennen we inmiddels. Maar de grote technologiespelers Google, Amazon en Apple brengen met smart speakers ook steeds meer kunstmatige intelligentie onze woonkamers binnen. In de Verenigde Staten zijn smart speakers enorm populair en in Nederland wint de slimme luidspreker eveneens aan populariteit.

Wat is een smart speaker?

Een smart speaker (of slimme luidspreker) is een draadloos apparaat met een ingebouwde virtuele assistent. Je kunt het apparaat dus besturen met je stem. Opdrachten geef je door tegen de smart speaker te praten. Zo kan het apparaat je Spotify-muziek afspelen, maar ook je lichten dimmen of de weersverwachting oplezen.

Dit is waarom je een smart speaker in huis wilt

Trendwatchers rekenen op een grote doorbraak van smart speakers, zeker nu de slimme luidsprekers van Google, Apple en Amazon steeds beter kunnen werken met de Nederlandse taal. De mogelijkheden zijn eindeloos als we vanuit onze huiskamer de beschikking hebben over kunstmatige intelligentie via zo’n apparaat. Veel toekomstige mogelijkheden kunnen we ons misschien nu nog niet voorstellen, maar er is een aantal zaken die je nu al prima kunt doen met een smart speaker.

De smart speaker als traditionele luidspreker

Slimme speakers worden niet voor niets zo genoemd. Qua looks en werking lijken ze grotendeels op de traditionele speaker waaruit een radiozender of een cd’tje klonk. Het grote verschil is dat slimme speakers toegang hebben tot internet en daarmee het achterliggende AI-systeem van zijn fabrikant.

Wil je een onbekend nummer uit je jeugd nog eens terug horen? Dan hoef je niet zelf te zoeken, maar diept de speaker die in no time voor je op. Of je vraagt hem een afspeellijst op te zoeken die op dit moment bij je stemming past.

Lees ook: Wat is er mis met een lichtknopje? Veel, weet ik sinds ik mijn huis volhing met slimme lampen – dit zijn de voordelen

Praten met én tegen je smart speaker

Spraak is de meest natuurlijke communicatievorm voor de mens. Dat is de gedachte achter de werking van de smart speaker. Alles dat je normaal gesproken opzoekt op je smartphone of tablet, kun je eenvoudig door je smart speaker laten zoeken en voorlezen. Wanneer je ’s ochtends met je krantje aan tafel zit, kun je hem alvast het weerbericht laten voorlezen. Wanneer je in de koelkast misgrijpt, roep je eenvoudig tegen je smart speaker wat er op het boodschappenlijstje moet komen.

Oh, en wanneer je een avondje Triviant speelt met je vrienden, is de speaker ook niet te beroerd om de antwoorden op lastige vragen voor je op te zoeken. Waarschijnlijk een stuk sneller dan jij dat op je telefoon kunt.

Bediening voor andere slimme apparatuur

Een smart speaker werkt nauw samen met andere slimme apparatuur in je huis; als ze maar op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Zo kun je aan je slimme luidspreker vragen om de verlichting te dimmen, je verwarming hoger te zetten of alvast de koffie door te laten lopen.

Ook kun je via de speaker bijvoorbeeld je Chromecast bedienen en zo je favoriete Netflix-programma opzetten met slechts een spraakcommando.

Lees ook: Ik ben groot fan van Apple, maar er zijn 7 redenen waarom ik de HomePod niet in huis haal

En je privacy dan?

Over het algemeen staat een smart speaker altijd aan. Er zijn dan ook regelmatig berichten over dat de leveranciers van smart speakers allerlei informatie van je verzamelen zonder dat jij daar erg in hebt.

Google, Sonos en Amazon hebben laten weten dat wanneer hun apparaten niet geactiveerd zijn, ze geen omgevingsgeluid opnemen. Wil je zeker weten dat het ding niet stiekem meeluistert, dan kun je hem eenvoudig helemaal uitzetten.

Dit zijn de bekendste smart speakers

De ontwikkeling van smart speakers gaat razendsnel, en tegelijkertijd staat deze ontwikkeling nog enorm in de kinderschoenen. Google Home, Apple HomePod en Amazon Echo zijn de meest bekende smart speakers en inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar. Daarnaast bieden ook Sonos, JBL en Harman Kardon slimme speakers aan.

Vergelijk meer smart speakers op kieskeurig.nl

Insider Picks Nederland schrijft over dingen die jij wellicht leuk vindt. Business Insider Nederland heeft samenwerkingen met verschillende affiliatepartners. Dit betekent dat we een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.