Vanaf 9 februari is de HomePod, de nieuwe speaker van Apple, te krijgen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daar kost hij 349 dollar (plus belastingen) en 319 pond.

Later dit voorjaar kun je ‘m ook aanschaffen in Duitsland of Frankrijk. De datum van lancering in Nederland of België is nog niet bekend. iCulture schat dat de prijs in de eurozone rond de 360 euro zal liggen.

Over het algemeen is het een goed teken als Apple een product lanceert voor de massa. Dat geeft aan dat het klaar is voor een bredere markt, niet per se alleen voor vroege adepten.

Een Apple-fan zou ik mezelf niet per se noemen, hoewel ik deze woorden type op een MacBook en muziek luister via mijn Beats-koptelefoon. (Ik heb ook een iPhone en Apple Watch.)

De reden dat ik vaak voor Apple koos, was omdat ik bij elke volgende gadget merkte dat de producten altijd goed samenwerkten. Hoe meer Apple ik koop, hoe logischer het is om de volgende keer weer Apple te kiezen.

De HomePod laat ik echter aan me voorbij gaan. Dit zijn mijn 7 redenen:


De HomePod is duur

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Met een prijskaartje van 350 dollar is het geen impulsaankoop. Hooguit is het een bak met geld voor een product waarvan ik niet zeker weet of het in m'n leven past. En dan nog: ook als ik gecharmeerd zou zijn van de HomePod, moet die wel echt hoge ogen gooien voordat ik er dat bedrag aan zou besteden.

Daarnaast heb ik thuis een kwalitatieve goede Bluetooth-speaker die stukken goedkoper is dan de HomePod.


Geluidskwaliteit is niet zo belangrijk voor mij

De koptelefoon die ik doorgaans draag - gemaakt door Apple - staat niet bekend om zijn geluidskwaliteit. Foto: Hollis Johnson

De kleine verschillen in geluidskwaliteit tussen verschillende speakers gaat aan mij voorbij.

Bij een presentatie van de HomePod vorig jaar, hoorde ik muziek via zowel de HomePod, een hoogwaardige Sonos-speaker en de Amazon Echo. Deze twee waren beide goedkoper dan het product van Apple.

Hoewel de HomePod inderdaad beter klonk, was het verschil wat mij betreft niet dusdanig dat ik de Sonos of de Echo links zou laten liggen. Beide hebben een voordeel: een lagere prijs en betere integratie met Amazons onlinediensten.

En ik moet toegeven, als een Apple-fan heb ik ook gewoon weinig vergelijkingsmateriaal. De voorbije jaren heb ik vooral muziek geluisterd via de speakers van m'n MacBook of de Beats-koptelefoon.


De functionaliteit van Siri laat te wensen over

Amazon-oprichter en -CEO Jeff Bezos. Foto: Reuters/Lindsey Wasson

Siri verliest terrein ten opzichte van de assistenten bij de concurrenten: Alexa van Amazon en de Google Assistant. De HomePod kan je kalender niet checken of iemand bellen en is zelfs niet in staat om twee alarmen naast elkaar in te stellen voor verschillende tijdstippen.


De mensen om me heen gebruiken Spotify

Spotify-CEO Daniel Ek. Foto: Getty Images News

Je raadt het al: ik gebruik Apple Music. Maar zowel mijn flatgenoot als mijn vriendin gebruiken liever Spotify, de populairste muziekdienst ter wereld. De HomePod maakt het niet makkelijk om die voorkeuren te combineren.

Spotify kan liedjes afspelen via HomePod, maar je kan niet aan Siri vragen om een album op te zoeken. Je dient alles via je iPhone op te zoeken om vervolgens nummers handmatig aan een afspeellijst toe te voegen. Als je daarentegen aan Siri vraagt om Radiohead af te spelen, gaat dat zo goed als vlekkeloos via Apple Music.


Ik heb geen andere slimme apparaten in huis

Foto: Apple

Apple prijst de HomePod aan als een perfecte gezel voor al je slimme apparaten in huis. Slimme lampen, slimme thermostaten, alles wat je kunt integreren via de HomeKit van - inderdaad - Apple.

Voorheen had je een AppleTV nodig om de genoemde gebruiksvoorwerpen in slimme gadgets te veranderen. Nu kun je daar de smartspeaker voor inzetten en aan Siri vragen of ze de keukenlichten aan wil doen.

Afgezien van welgeteld één slimme lamp die ik al bezit, heb ik geen plannen om slim meubilair aan te schaffen. Een verkooptruc die niet aan mij besteed is.


Ik koop geen coole technologie, ik koop bruikbare apparaten

Foto: Apple

Geen moment twijfel ik dat de HomePod tjokvol zit met vernuftige tech zoals alleen Apple dat kan ontwikkelen. De Apple-website spreekt van 'akoestische analyse' en 'het grootste brein ooit in een speaker'.

Maar ik ben ook niet de Apple-fan die puur 'technologie' wil hebben. Het maakt mij niet zoveel uit hoeveel chips er in m'n speakers zitten. Ik koop m'n apparaten voor wat ze kunnen doen.


De koptelefoonpoort ontbreekt

De stroomkabel is de enige ingang in de HomePod. Foto: Kif Leswing

Uiteraard zit er geen koptelefoonaansluiting in de HomePod. Apple stopte daar bij de iPhone 7 al mee en kijkt vooruit, niet terug in de tijd. De toekomst van audio is draadloos, tenslotte. Dan moet je overigens wel Apple-spullen hebben, want met 'gewone' Bluetooth kom je er niet, aangezien de HomePod alleen werkt met Apple's eigen AirPlay.

Maar met een pc of Android-telefoon kun je de HomePod niet benutten - terwijl dat met een simpele 3,5mm-ingang op te lossen zou zijn.