Premium content ophalen
  • De verdere ontwikkeling van artificial intelligence (AI) is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van computerchips die onder meer door het Taiwanese bedrijf TSMC worden gemaakt.
  • De levering van chips van TSMC kan problematisch worden, als China besluit Taiwan binnen te vallen.
  • Auteur Chris Miller van het boek ‘Chip War’ legt tegenover Business Insider uit wat er kan gebeuren met de wereldwijde chipproductie bij Chinese invasie van Taiwan.
  • Lees ook: Zo kan China zonder invasie de controle krijgen over Taiwan

De wereld blijft ongekend afhankelijk van computerchips, zeker nu de opkomst van artificial intelligence (AI) de vraag naar halfgeleiders doet stijgen. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is afhankelijk van geavanceerde chips om zware AI-programma’s op te laten draaien, waarbij veel data worden verwerkt.

Die ontwikkeling wordt mogelijk in de weg gestaan door de aanhoudende zorgen over beperkingen in de toeleveringsketen van chips. Daarbij spelen ook geopolitieke risico’s.

Apple, Nvidia, Qualcomm, AMD en zo’n beetje alle andere bedrijven die chips ontwerpen zijn voor de productie van hun halfgeleiders afhankelijk van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Het bedrijf is de meest geavanceerde chipmaker ter wereld, maar werkt vanuit een land dat een geopolitiek risico vormt. Taiwan loopt namelijk het risico om binnengevallen te worden door China, met alle gevolgen van dien.

Premium content ophalen