• China heeft vrijdag een filmpje naar buiten gebracht waarin een massale raketaanval op Taiwan wordt gesimuleerd.
  • Het filmpje is een combinatie van beelden van de legeroefeningen die China de afgelopen dagen uitvoerde en door computers gegenereerde beelden.
  • De video toont vaste lanceerinstallaties, straaljagers en marineschepen die China kan inzetten om raketten af te vuren.
  • Lees ook: China doet legeroefeningen bij Taiwan om kans op succesvolle invasie te testen

Het Chinese leger heeft vrijdag een filmpje naar buiten gebracht, waarin een massale raketaanval op Taiwan wordt gesimuleerd. De video toont hoe raketten worden afgevuurd met lanceerinstallaties vanaf het vaste land, maar ook door schepen en straaljagers.

De 70 seconden durende video bestaat uit een combinatie van computeranimaties en beelden van oorlogschepen, lanceerinstallaties op de grond en gevechtsvliegtuigen die raketten afvuren op het eiland.

“Vernietig de pijler waar de Taiwanese onafhankelijkheid op rust! Val het basiskamp van de Taiwanese onafhankelijkheid aan! Snij de bloedtoevoer van de Taiwanese onafhankelijkheid af!”, schrijft het Chinese Volksbevrijdingsleger in de video.

De animaties laten zien hoe raketten inslaan op een 3D-kaart van de Taiwanese steden Taipei, Hualien en Kaohsiung.

Video van het Chinese leger bedoeld als propagandaboodschap

Het filmpje is een van de meest uitgesproken propagandaboodschappen van China tot nu toe over de mogelijkheden om Taiwan met raketten aan te vallen.

De raketmacht van China is de afgelopen jaren snel uitgebreid en dat heeft geleid tot bezorgdheid bij de Verenigde Staten. Een belangrijk punt is hierbij is de reikwijdte van Chinese raketten in de regio.

China heeft geen langeafstandsraketten nodig om Taiwan te treffen, omdat het eiland slechts zo'n 170 kilometer verwijderd is van het Chinese vasteland. De legerbrigades die onder het gezag staan van de Chinese legerdivisies in het oosten van het land zijn voornamelijk uitgerust met korte- en middellangeafstandsraketten. Ook zijn ze hoogstwaarschijnlijk in het bezit van de Dongfeng-21, een hypersonische raket, die ook wel de "carrier killer" wordt genoemd.

Taiwan heeft inmiddels heel wat Amerikaanse Patriot-raketten op voorraad om zich te kunnen verdedigen. De publicatie van het filmpje van vrijdag viel samen met een serie grootschalige oefeningen van het Chinese leger in de buurt van Taiwan.

De zogeheten "Joint Sword"-oefening duurde volgens de Chinese autoriteiten twee dagen en was een gecoördineerde actie van het landleger, de marine en de luchtmacht, waarbij ook raketten werden getest. Het was bedoeld als "straf" voor "separatistische" acties in Taiwan.

Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie heeft Beijing 33 vliegtuigen, 16 kustwachtschepen en 15 marineschepen ingezet.

De oefening startte drie dagen nadat Lai Ching-te werd ingezworen als president van Taiwan. Lai en zijn Democratische Progressieve Partij willen dat Taiwan een onafhankelijke politieke koers blijft varen. Daarmee gaan ze in tegen de opvattingen van de Chinese regering, die Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. Voor het Chinese bewind geldt een officiële onafhankelijkheidsverklaring van Taiwan als een rode lijn".

De spanningen tussen China en Taiwan zijn flink opgelopen sinds Lai in januari gekozen werd. Twee maanden later kondigde China aan zijn defensiebudget met 7 procent op te schroeven tot omgerekend zo'n 212 miljard euro dit jaar, met als doel Taiwan te weerhouden van "separatistische activiteiten."

LEES OOK: Rusland en China willen allebei niet dat er een einde komt aan de oorlog in Oekraïne, maar hebben daar verschillende redenen voor