De zomerstorm die deze woensdag over Nederland raast, veroorzaakt heel wat schade. Dat is niet verwonderlijk want ‘Poly’ is de eerste zeer zware zomerstorm die Nederland aandoet en daarmee de zwaarste zomerstorm in ons land ooit.

Onder meer uit diverse foto’s op social media is te zien dat er flink wat schade is door omgevallen bomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Als jij tot de ongelukkigen behoort met schade aan je woning door de storm, wat kan je dan verwachten van je opstalverzekering?

Criteria opstalverzekering bij schade door storm

Stormschade omvat alles wat door wind, regen of een overstroming kapot is gegaan. Een boom die tijdens een storm op je huis of schuur valt, hoort daar zeker bij. Maar ook dakpannen die van je huis zijn gewaaid.

Voor de dekking van de opstalverzekering moet allereerst daadwerkelijk sprake zijn van een storm, schrijft Independer. Hoewel er pas vanaf windkracht 9 officieel sprake is van een storm hanteren verzekeraars een grens van windkracht 7.

De zomerstorm Poly zal zeker aan de criteria voldoen, aangezien er sprake is van zware windstoten van 75 km tot 100 km per uur; in het Noorden van Nederland gaat het zelfs om zeer zware windstoten van meer dan 100 km per uur.

Meld stormschade bij verzekeraar: eigen risico gemiddeld €250

Bij stormschade ligt het eigen risico relatief hoog. Dit kan per verzekeraar verschillen en varieert volgens De Consumentenbond tussen de 100 euro en 450 euro. Gemiddeld ligt het eigen risico rond de 225 euro.

Als de schade beperkt is gebleven tot een paar weggewaaide dakpannen, kun je overwegen om de schade zelf te betalen, geeft Independer aan. Maar bij twijfel kun je beter eerst je verzekeraar inschakelen.

Je moet stormschade in elk geval zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar of bij je tussenpersoon. Mogelijk krijg je tips om noodvoorzieningen te treffen en er komt een expert langs om de schade op te nemen.

Ga in ieder geval niet zelf de schade herstellen of opruimen voordat de expert is langs geweest. De expert van je verzekeraar of tussenpersoon wil de schade goed op kunnen nemen en het schadeherstel moet altijd gebeuren in overleg met je verzekeraar of tussenpersoon.

Verzekeraars zijn terughoudend met claims van bijvoorbeeld meubelen en bloempotten die zijn achterlaten in je tuin, of voor spullen die beschadigd zijn doordat je ramen nog openstonden.

Zaken als tuinmeubelen, een parasol of spullen in je woning vallen doorgaans onder de inboedelverzekering, terwijl een schuur, tuinhuisje, schutting, de muren van je woning, zonnepanelen, dakpannen en ramen onder de opstalverzekering vallen.

LEES OOK: Dit vergoeden verzekeraars bij schade aan je auto, caravan, camper en tent bij een overstroming of ander natuurgeweld