• Charlie Munger is al decennnia de voornaamste kompaan van superbelegger Warren Buffett.
 • Munger houdt er duidelijke meningen op na. Momenteel vindt hij de algehele situatie op de beurs gekker dan tijdens de dotcomzeepbel.
 • En hij denkt dat het succes van techondernemer Elon Musk voortkomt uit een vorm van zelfoverschatting die gunstig heeft uitgepakt.
 • Lees ook: Crash op de cryptomarkt? Dan overleven alleen munten met een duidelijk gebruiksnut

Charlie Munger is al decennia de belangrijkste kompaan van superbelegger Warren Buffet. Net als Buffett schuwt hij stevige uitspraken over de financiële wereld niet.

Munger is vicevoorzitter van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Buffett. De 97-jarige Munger vindt dat de situatie op de financiële markten momenteel gekker is dat tijdens de dotcomzeepbel van eind jaren 1990.

Tijdens een eerder deze maand gehouden conferentie in Australië lichtte Munger zijn visie op de financiële markten toe.

Hieronder zijn de 14 interessantste uitspraken verzameld van het virtuele interview met Charlie Munger. Deze zijn licht bewerkt. Uiteenlopende citaten zijn gepubliceerd door de organisatie van de Sohn Heart & Minds Conference, The Australian, and The Australian Financial Review:

 1. "De waarderingen van aandelen waren tijdens de dotcomzeepbel nog gekker dan nu het geval is. Maar in het algemeen vind ik het huidige tijdperk gekker dan het dotcomtijdperk."
 2. "Ik kan er gewoon niet tegen om deel te nemen aan krankzinnige hausses. Iedereen wil meedoen, maar ik heb andere ideeën. Ik wil mijn geld verdienen door mensen dingen te verkopen die goed voor ze zijn, niet dingen die slecht voor ze zijn."
 3. "Het wordt erg moeilijk, omdat we een enorme toename hebben van het intellectuele vermogen dat rijk probeert te worden door effecten te bezitten. Ze hebben de koersen van goede bedrijven steeds verder opgedreven. De goede bedrijven zijn duur."
 4. "Er bestaat geen goed bedrijf dat een slechte belegging kan worden door alleen de prijs te verhogen."
 5. "Ïk ga nooit cryptovaluta kopen. Ik zou willen dat crypto nooit uitgevonden was." - Munger is al jaren een uitgesproken criticus van crypto.
 6. "Geloof me, mensen die zich bezig houden met cryptovaluta denken niet na over het nut ervan, ze denken alleen aan zich zelf. Kijk gewoon naar ze. Ik zou niet willen dat zo'n type met iemand uit mijn familie zou trouwen."
 7. "De Chinezen hebben de juiste beslissing genomen, namelijk om crypto gewoon te verbieden. Ze hebben gelijk om de hausse in te perken, zodat er geen zeepbel ontstaat. In de mate dat mijn land dat niet doet, zijn we inferieur aan China."
 8. "Ik denk niet dat we zo intelligent zijn, ik denk niet dat we zo ijverig zijn. We hebben meer succes gehad dan onze intelligentie en ijver rechtvaardigen. Ik wijt dat aan het feit dat we beter dan de meesten weten wat we wel, en wat we niet weten." - over waarom hij en Buffett succes hebben gehad als belegger.
 9. "Amazon heeft meer redenen om bang te zijn voor Costco [een grote Amerikaanse retailer, red'.] dan andersom. Costco zal op termijn een hele grote internetspeler worden. Mensen vertrouwen Costco." - Munger is commissaris bij Costco.
 10. ."Hij heeft heel hard gewerkt, hij is een beetje fanatiek, en natuurlijk heeft hij een opmerkelijk resultaat behaald. Hij zou niet zo succesvol zijn geweest, als hij niet had kunnen meesurfen op de groei van internet. Maar die ontwikkeling was er en toen hij dat inzag, gooide hij alle andere zaken in zijn leven opzij en ging gewoon mee met die golf. Sindsdien surft hij." - over oprichter Jeff Bezos van Amazon.
 11. "Hij denkt dat hij nog een stuk capabeler is, dan hij is. En dat heeft hem geholpen. Onderschat nooit de man die zichzelf overschat. Sommige van de extreme successen komen van mensen die zeer extreme dingen proberen, omdat ze te zelfverzekerd zijn. En als ze slagen, nou, dan krijg je Elon Musk."- over de CEO van Tesla en SpaceX.
 12. "Ik vertrouw geen enkele valuta. Het is een natuurlijk proces dat de koopkracht van valuta vermindert. Als je een regering bent, is het beste waar je op kunt hopen, dat de inflatie beperkt zal zijn."
 13. "Millenials zijn heel apart: ze zijn tegelijkertijd egocentrisch en heel erg links."
 14. "Het is heel slim om de koolwaterstoffen te bewaren voor toekomstige generaties, in plaats van ze allemaal in één grote klap op te branden, zelfs als er geen opwarming van de aarde zou zijn. Ik vind het geweldig dat we het verbranden van steenkool, benzine en diesel snel aan het terugdringen zijn… en vervangen door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen."