De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is tuk op solide bedrijven die tijdelijk laag gewaardeerd zijn op de beurs.

Opvallend genoeg is momenteel Buffets eigen investeringsvehikel, Berkshire Hathaway, erg laag gewaardeerd.

Beleggingsexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit waarom Berkshire momenteel een goedkoop aandeel is.

ANALYSE – Superbelegger Warren Buffett staat erom bekend dat hij graag investeert in bedrijven met een sterke competitieve voordelen en een solide winstgevendheid, die laag gewaardeerd zijn op de beurs. Momenteel lijkt iets dergelijks op te gaan voor Buffetts eigen investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Wie op zoek is naar een aantrekkelijk kwaliteitsbedrijf in een gespreide aandelenportefeuille zou eens naar Berkshire Hathaway moeten kijken, het beleggingsvehikel van Warren Buffett. In meer dan 30 jaar was de waardering namelijk niet zo aantrekkelijk.

Waardering van Berkshire Hathaway op de beurs

De koers van de zogeheten B-aandelen Berkshire Hathaway ligt momenteel op circa 180 dollar. Waar de brede Amerikaanse S&P 500-index sinds de start van dit jaar 5 procent lager noteert, bedraagt het koersverlies voor Berkshire Hathaway dit jaar 21 procent.

Per 31 maart lag de boekwaarde per B-aandeel op 153 dollar. Dat impliceert een koers/boekwaarde-verhouding van circa 1,15. Dat is onder het niveau van 1,2 keer de boekwaarde, het niveau waarbij Buffett eerder stelde een “agressieve” koper van eigen aandelen te zullen zijn.

Lees ook op Business Insider

De voorbije decennia betaalden beleggers gemiddeld ongeveer 1,6 keer de boekwaarde voor aandelen Berkshire Hathaway; in meer recente jaren was dat ongeveer 1,4 keer de boekwaarde.

De werkelijke koers/boekwaarde-verhouding momenteel ligt nog lager, vanwege de sterke prestaties van aandelenmarkten in de afgelopen maanden. Aandelen Berkshire Hathaway zijn zo bezien nog aantrekkelijker.

Apple bijvoorbeeld, het grootste aandelenbelang in de portefeuille van Berkshire, werd sinds 31 maart ruim 40 procent meer waard. Voor Berkshire Hathaway impliceert enkel de koersrally van Apple een extra boekwinst van zo’n 30 miljard dollar.

De actuele koers/boekwaarde-verhouding bedraagt dan ook niet de genoemde 1,15, maar ligt momenteel vermoedelijk rond 1,05.

Voor beleggers belangrijker dan de boekwaarde is de intrinsieke waarde. Dat is de geschatte waarde van een aandeel, op basis van de onderliggende winstgevendheid. Deze intrinsieke waarde ligt volgens diverse analisten bij Berkshire fors boven de boekwaarde.

Mijn inschatting is dat de intrinsieke waarde bij Berkshire Hathaway op termijn minimaal gelijke tred zal houden met de groei van de aandelenmarkt.

Combineer beide – een lage koers/boekwaarde-verhouding en de toename van de intrinsieke waarde – en al snel is de conclusie dat beleggers van Berkshire Hathaway een aantrekkelijk rendement mogen verwachten.

Winstgevendheid van Buffett-bedrijven is sterk

Je kunt ook op een andere manier naar de waardering van Berkshire Hathaway kijken. Zo genereert de collectie uitmuntende dochterbedrijven van Berkshire dit jaar naar verwachting weer een winst in lijn met de winst van 24 miljard dollar van afgelopen jaar. Het gaat hier om bedrijven waarvan Berkshire volledig eigenaar is, in tegenstelling tot participaties zoals het belang in Apple.

De beurswaarde van Berkshire Hathaway bedraagt ruim 430 miljard dollar. Breng daarop de cashreserve (137 miljard dollar) en de waarde van de aandelenbeleggingen (213 miljard dollar) in mindering en voor de dochterbedrijven hoeft dus eigenlijk maar 83 miljard dollar betaald te worden. Dat impliceert een heel lage enkelcijferige koers/winst-verhouding voor de collectie uitmuntende dochterbedrijven van Berkshire Hathaway. Dat is een koopje.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit aandelen Apple en Berkshire Hathaway.