De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft een ongewone stap gezet door een paar miljard in Japanse conglomeraten te stoppen.

De investering van Buffett pakt waarschijnlijk lucratief uit, maar toont een breder probleem.

Het orakel van Omaha heeft bijna $150 miljard in kas, en ziet kennelijk weinig aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden, signaleert beursexpert Hendrik Oude Nijhuis.

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett, kocht in de afgelopen twaalf maanden belangen van 5 procent in een vijftal Japanse ’trading companies’. Dat zijn conglomeraten – net als Berkshire Hathaway zelf – met heel diverse activiteiten.

Het betreft belangen in de volgende vijf bedrijven Itochu, Marubeni, Mitsubishi (niet de gelijknamige autofabrikant), Mitsui en Sumitomo.

In Berkshire’s persbericht staat aangegeven dat de belangen mogelijk worden opgeschroefd tot 9,9 procent en – bij instemming vanuit de bedrijven zelf – mogelijk nog verder. Dat hangt uiteraard af van de prijzen die voor de aandelen betaald moet worden.

Ook staat in het persbericht vermeld dat Berkshire Hathaway een in Japanse yen genoteerde schuld is aangegaan van omgerekend zo’n 4 miljard dollar. Het grootste deel van deze schuld heeft een looptijd van 10 jaar en een rentepercentage van slechts 0,44 procent.

Enkel het dividendrendement van de aandelen Mitsubishi ligt met 5 procent op ruim het tienvoudige daarvan. Er hoeft kortom maar weinig goed te gaan om deze beleggingen voor Berkshire Hathaway winstgevend te laten zijn.

Opvallende investering van Buffett in Japan

Los van de keuze voor Japan – Buffett heeft zich altijd vooral op de Verenigde Staten gericht – is het opvallend dat Buffett geen duidelijke keuze heeft gemaakt voor een specifiek bedrijf, maar koos voor vijf vergelijkbare bedrijven.

Dit lijkt een beetje op de investeringen van Buffett in verschillende Amerikaanse banken en - tot voor kort - zijn investering in Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

De keuze voor conglomeraten in plaats van bedrijven met een duidelijke focus en een sterke competitieve positie is evenmin typisch Buffett. Aan de andere kant zijn de lage waarderingen (op Itochu na noteren de bedrijven allemaal onder de boekwaarde) weer wel geheel in lijn met de beleggingsfilosofie van Buffett.

Tezamen zijn de investeringen in de vijf bedrijven goed voor zo'n 6 miljard dollar. Dat is voor de meeste personen en bedrijven enorm veel geld, maar voor Buffett en Berkshire Hathaway eigenlijk niet.

Een bedrag van 6 miljard dollar is goed voor nipt meer dan 1 procent van de beurswaarde van Berkshire Hathaway en zo bezien zal de impact ervan hoe dan ook beperkt zijn.

Buffett: veel geld en weinig aantrekkelijke investeringskansen

Berkshire Hathaway kampt met het probleem dat het bedrijf simpelweg te veel geld heeft om te investeren, terwijl Buffett kennelijk te weinig aantrekkelijke kansen ziet.

Eind juni bedroeg de kaspositie van Berkshire Hathaway afgerond 147 miljard dollar. Buffett gaf eerder aan een cashpositie van meer dan 150 miljard dollar moeilijk te kunnen verantwoorden tegenover de aandeelhouders van Berkshire Hathaway.

En eigenlijk is Buffetts (luxe)probleem nog groter, want vanwege de winsten van de dochterbedrijven komt er ieder kwartaal ook nog eens zo'n 5 miljard dollar extra naar Omaha.

Over Buffetts recente investering in Japan ben ik positief gestemd. De inmiddels 90-jarige Buffett was het afgelopen jaar minder inactief dan ik veronderstelde, maar liever nog zou ik de enorme cashreserve verder zien slinken.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit aandelen Berkshire Hathaway.