Vrijdag 9 juni heeft de primeur van de eerste officiële zomerse dag van dit jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

Waar de lente in Nederland relatief koud was, wordt het de komende dagen juist zeer wam. Er is dan ook kans op de eerste lokale tropische dagen met temperaturen boven 30 graden. Dat zou heel normaal zijn voor de tijd van het jaar.

Mogelijk wordt zaterdag ook de eerste officiële tropische dag in De Bilt. Dat zou een stuk vroeger zijn dan de gemiddelde datum van 1 juli.

Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

Het hitteprotocol geldt in de provincies waar het KNMI verwacht dat de temperatuur stijgt naar 30 graden of hoger. Vooralsnog geldt het protocol zaterdag voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Lees ook: Subsidie voor verduurzaming van je huis: van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp – bekijk het overzicht

Je huis koel houden bij warm weer: 5 tips

De organisatie Techniek Nederland biedt in een persbericht vijf tips om je huis koel te houden.

  • Ventileer in de avonduren, ’s nachts en in de ochtend voordat de zon opkomt, door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
  • Houd ramen en deuren overdag gesloten om de warmte buiten te houden
  • Maak overdag gebruik van buitenzonwering.
  • Zet elektrische apparaten niet onnodig aan. Wasmachines, vaatwassers, laptops, computers en tv’s geven allemaal warmte af.
  • Een ventilator kan helpen om een kamer koel te houden.

Techniek Nederland merkt verder op dat een groene tuin met weinig tegels en veel natuurlijke schaduw ook voor koelt zorgt, net als een plat dak kan met de juiste begroeiing. Maar dat is meestal niet binnen één dag geregeld.

Airco die kan koelen én verwarmen: handig als alternatief voor cv in de winter

Op de korte termijn ziet Techniek Nederland een sterke groei van de vraag naar airco's. Opvallend hierbij is dat consumenten hun airco in de winter steeds meer gebruik als verwarming.

Klimaattechnisch specialist Maurice Roovers van Techniek Nederland vindt een airco die kan koelen én verwarmen een goede optie. "We zien dat veel mensen een airco laten installeren op hun thuiswerkplek. Zorg dat je een systeem kiest waar je in de winter je werkkamer mee kunt verwarmen, zodat de cv-ketel niet de hele dag hoeft te branden. Dat levert een lagere energierekening op én je spaart het milieu. Daarnaast is het verstandig om op te letten of het systeem natuurlijke koudemiddelen gebruikt."

LEES OOK: CO2 uit de lucht filteren is misschien wel effectiever tegen klimaatverandering dan het planten van bomen – maar is een doorbraak realistisch?