Bewegen is goed voor je, dat weet iedereen.

Regelmatig sporten houdt hart- en vaatziekten buiten de deur, houdt verschillende kankers op afstand, versterkt je botten en spieren en is ook nog eens een goed middel tegen depressie en angst. Kortom: de kans is groot dat je langer leeft als je veel beweegt.

En daarvoor hoef je niet eens uren per week in de sportschool te staan zwoegen. Er is een sport waarmee je in een keer al die voordelen kan oogsten: wandelen.

Wandelen is niet alleen heel gezond, het is ook laagdrempelig voor mensen die krachttraining, interval en oefeningen voor gewichtsgewichtsverlies nét even een brug te ver vinden.

Even een avondwandeling maken of op zondagmiddag een wandelroute in de natuur lopen: het is leuk en het geeft je gezondheid een zetje in de goede richting.

Zelfs een paar minuten wandelen is beter dan niets, maar mik op vijf dagen per week 22 minuten tot 30 minuten wandelen.

hawaii woman hiking cliff

Foto: Shutterstock

Wandelen heeft veel gezondheidsvoordelen

Het Voedingscentrum raadt aan om iedere week minstens 150 minuten aan matige of zwaar intensieve inspanning te doen. Ook is het goed om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen en om te voorkomen dat je veel stilzit.

Als je iedere dag een kleine avondwandeling maakt, ben je er dus nog niet. Wandelen is immers geen krachttraining. Toch levert een wandelroutine je veel op.

Uit een Amerikaans onderzoek onder ouderen, waarin ruim 60.000 mannen en bijna 80.000 vrouwen 13 jaar werden gevolgd, liepen mensen die minstens 150 minuten per week wandelden, 20 procent minder kans om tijdens de onderzoeksperiode te sterven.

LEES OOK: Deze 11 ‘slechte gewoonten’ zijn eigenlijk best gezond, zeggen wetenschappers

"Wandelen wordt gezien als de perfecte sport omdat het een eenvoudige, gemakkelijke en gratis activiteit is die door iedereen gedaan kan worden en omdat er geen training of apparaat nodig is", schrijven de onderzoekers in hun conclusie.

Toch is een simpel ommetje nog niet genoeg. Je moet er wel een beetje de pas in houden. Uit een ander onderzoek onder meer dan 50.000 volwassen Britten, blijkt dat de mensen die een gemiddeld tot hoog tempo aanhielden tijdens het wandelen, 20 procent minder kans liepen om in de twee jaar na het onderzoek te overlijden. Ze liepen 24 procent minder kans op een hartaandoening.

En hoewel je fysieke gezondheid natuurlijk ongelofelijk belangrijk is , is het niet de enige reden om vaker een ommetje te maken. Uit andere onderzoeken blijkt dat mensen met een zware depressie zich beter voelen na een halfuurtje op de loopband. Wandelen kan dus ook je psychische gezondheid ten goede komen.

Hoewel het dus verstandig is om ook aan krachttraining te doen, kan een dagelijks ommetje je al veel opleveren. Een halfuurtje wandelen per dag heeft meer impact dan je op het eerste gezicht zou denken.

LEES OOK: 17 redenen waarom een kantoorbaan slecht voor je gezondheid is