De bitcoin kreeg afgelopen weekend een onverwacht zware dreun en verloor binnen 24 uur ongeveer een kwart van zijn waarde. Begin deze week trad enig herstel op, maar technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies is er niet gerust op dat dit herstel stand houdt.

“De koersval van de bitcoin was deels het gevolg van ontwikkelingen op de derivatenmarkt en de afstraffing van techaandelen afgelopen week”, zegt Stockton tegen Insider. Hoewel de bitcoin begin deze week tekenen van herstel vertoonde en opveerde naar een niveau van ongeveer 50.000 dollar, maant Stockton beleggers tot voorzichtigheid.

Technische indicatoren wijzen erop het het momentum op de korte termijn negatief is geworden. In een maandag verschenen rapport legt Stockton uit dat de bitcoin afgelopen weekend door het steunniveau van 52.900 dollar is gezakt. Dit suggereert dat herstelbewegingen “van korte duur” kunnen zijn.

“De daling toont een verlies aan momentum op de middellange termijn. Hierbij onstaat er aanleiding voor beleggers om de blootstelling aan de bitcoin en cryptomunten in bredere zin terug te brengen”, aldus Stockton.

Verkoopsignaal voor de bitcoin

Een belangrijk richtpunt is volgens Stockton het steunniveau van 44.200 dollar voor de bitcoin. Aan de andere kant kan de bitcoin bij een stijgende beweging stuiten op het zware weerstandsniveau van 55.000 dollar.

Stockton is mede bezorgd door de signalen die de zogenoemde MACD-indicator geeft (Moving Average Convergence Divergence). Deze technische indicator heeft voor het eerst sinds april een verkoopsignaal gegeven voor de bitcoin. Dat duidt volgens Stockton op toenemende risico's in laatste weken van 2021.

Het verzwakte technische beeld is niet alleen van toepassing op de bitcoin. Stockton ziet vergelijkbare signalen voor andere cryptomunten, zoals ether, de nummer twee op de markt. Als het gaat om brede marktbewegingen is er vaak een sterke correlatie tussen de bitcoin en ether.

Ook voor ether ziet de technisch analist het risico van verdere koersdruk op de korte en middellange termijn. "Net als bij de bitcoin geeft de MACD-indicator een verkoopsignaal voor ether, wat duidt op het risico van een diepere correctie. Dit betekent dus dat het verstandig kan zijn voor beleggers om hun blootstelling te reduceren."

LEES OOK: Deze 6 ‘Ethereum-killers’ profiteren in 2022 van hoge transactiesnelheden en lage kosten, verwacht een analist die ruim 100 miljoen cryptowallets volgt