De Amerikaanse aandelenbeurzen boekten donderdag winst, waarbij de S&P 500 de recordstand die op 21 mei van dit jaar werd bereikt naderde.

Beleggers reageerden opgetogen op de instemming van het Griekse parlement met de voorwaarden voor verdere steun en op de kwartaalresultaten van een aantal bedrijven. Ook leken ze zich te realiseren dat de renteverhoging die eraan zit te komen betekent dat de economie sterk genoeg is om dat aan te kunnen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 18.120,25 punten. De S&P 500 steeg 0,8 procent tot 2124,29 punten, 6,5 punten onder de hoogste slotstand ooit en de Nasdaq won 1,3 procent tot 5163,18 punten.

,,De markten verwelkomen het nieuws uit Griekenland”, aldus een handelaar. ,,De ogen zijn echter ook gericht op de Federal Reserve, die heeft aangegeven de rente waarschijnlijk nog dit jaar te verhogen. De verwachting is dat die stap genomen wordt in september en de markten begrijpen dat. Beleggers wachten op meer goed nieuws over de economie”.

Citigroup (plus 3,8 procent), een van de grootste Amerikaanse banken, wist zijn winst enorm op te voeren dankzij het uitblijven van verdere juridische kosten. In het tweede kwartaal van vorig jaar waren die kosten enorm en resteerde een nettowinst van slechts 181 miljoen dollar. In het tweede kwartaal van dit jaar bleef onder de streep 4,9 miljard dollar over

Meer abonnees voor Netflix

Aanbieder van internettelevisie Netflix (plus 18 procent) kwam woensdag na het slot op Wall Street met zijn kwartaalresultaten naar buiten. Het bedrijf wist zijn abonneebestand fors te laten groeien, vooral buiten de VS, tot een totaal van meer dan 65 miljoen. De internationale groei ging wel gepaard met een flinke winstdaling, van 71 miljoen dollar een jaar geleden tot 26 miljoen dollar. De omzet nam echter met een vijfde toe tot 1,6 miljard dollar.

Navigatiespecialist Garmin en verffabrikant Sherwin-Williams moesten verliezen van respectievelijk 7,1 en 7,4 procent slikken na tegenvallende kwartaalresultaten. Sherwin-Williams verlaagde bovendien de prognose voor het hele jaar als gevolg van een sterkere dollar. Concurrent PPG gaf ook aan te kampen met wisselkoerseffecten en daalde 4,4 procent.

De euro noteerde op 1,0875 dollar, tegen 1,0903 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 50,96 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl