• Wall Street boekt woensdag winst, nadat de Federal Reserve bevestigde de beleidsrente in kleinere stappen te gaan verhogen.
  • De S&P 500-index steeg 4,1 procent, de Dow Jones 2,2 procent en de Nasdaq pakte 4,4 procent winst.
  • Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwt wel dat het monetaire beleid de komende tijd nog restrictief zal blijven totdat er echt een daling in de inflatie komt.
  • Lees ook: Amerikaanse inflatie daalt naar 7,7% – dat is lager dan verwacht

De S&P 500-index en de Nasdaq hebben woensdag beide forse winst geboekt, nadat voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, bevestigde dat de Fed het tempo zal vertragen van de renteverhogingen waarmee de inflatie in de VS beteugeld moet worden.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent hoger op 34.589,77 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 3,1 procent tot 4080,11 punten en techbeurs Nasdaq steeg 4,4 procent tot 11.468 punten.

Powell waarschuwde wel dat het monetaire beleid van de Fed de komende tijd waarschijnlijk nog restrictief zal blijven totdat er echte tekenen van vooruitgang op het gebied van de inflatie komen. Maar daar hadden beleggers even geen boodschap aan.

"Ondanks enkele veelbelovende ontwikkelingen hebben we nog een lange weg te gaan in het herstellen van de prijsstabiliteit", zei de Fed-voorzitter.

Ook merkte hij op dat beleidsmaatregelen zoals renteverhogingen en de vermindering van het obligatiebezit van de Fed over het algemeen tijd nodig hebben om hun weg door het systeem te vinden.

"Het is dus zinvol om het tempo van onze renteverhogingen te matigen naar een niveau dat voldoende zal zijn om de inflatie omlaag te brengen", zei Powell. "Waarschijnlijk kunnen we het tempo van de renteverhogingen al per december omlaag brengen."

Deze opmerkingen van Powell versterken het groeiende optimisme onder beleggers dat de Fed bij de volgende vergadering de rente met een kleinere stap van 0,5 procentpunt zal verhogen.

Tijdens de afgelopen vier beleidsvergaderingen besloot de Fed de rente telkens met 0,75 procentpunt te verhogen, waardoor de rentetarieven inmiddels tussen de 3,75 en vier procent staan.

LEES OOK: ‘We zitten nog in de vroege fase van de beursdaling’ – een beleggingsstrateeg benoemt 3 sectoren waar beleggers dekking kunnen zoeken