• Het Russische huurlingenleger Wagner Group is opnieuw begonnen met het rekruteren van soldaten, melden twee Russische persbureaus.
  • De zoon van de overleden Wagner-leider Jevgeni Prigozjin zou het huurlingenleger nu leiden.
  • Er wordt al maanden gespeculeerd over de vraag of Pavel Prigozjin de leiding binnen Wagner Group overneemt.
  • Lees ook: Rusland legt nieuwe spoorlijn aan naar bezette Oekraïense stad Marioepol

Drie maanden nadat de bij het Kremlin in diskrediet gevallen Wagner-leider Jevgeni Prigozjin omkwam in een vliegtuigcrash, is het Russische huurlingenleger Wagner Group opnieuw begonnen met het rekruteren van soldaten. Dat melden twee Russische persbureaus.

De groep valt momenteel onder de leiding van de zoon van wijlen Prigozjin zelf, Pavel Prigozjin, meldt 59.RU, een regionaal nieuwsbureau uit de Russische stad Perm.

Persbureau NGS.RU uit Novosibirsk schreef woensdag ook dat Wagner is begonnen met het rekruteren van soldaten. Het bureau baseert zich op een bron van een lokale tak van het huurlingenbedrijf. Aan Pavel Prigozjin besteedde het persbureau overigens geen aandacht in zijn artikel.

Accounts die Wagner promoten op de socialemediaplatformen VKontakte en Telegram kwamen dinsdag zelfs op de proppen met een lijst aan vereisten voor potentiële rekruten.

In het bericht, dat de titel 'We komen terug' heeft, zeiden ze onder meer dat degenen die erop hopen een contract te tekenen een Russisch paspoort nodig hebben.

In de wervingsdocumenten zou staan vermeld dat sollicitanten via documentatie moeten kunnen aantonen dat ze geen verleden als crimineel of drugsgebruiker hebben. Een kentering in het beleid, omdat de Wagner Group er juist bekend om stond de hengel uit te gooien naar Russische gedetineerden voor zijn troepen in Oekraïne.

De werving werd desalniettemin opgeschort op woensdagavond, aldus de accounts - al zeiden die er niet bij waarom.

Analisten plaatsen vraagtekens bij de toekomst van de Wagner Group, sinds zijn kortdurende muiterij tegen het Kremlin in juni. Jevgeni Prigozjin, die gedwongen in ballingschap moest leven vanwege de muiterij, overleed op 23 augustus in een vliegtuigcrash ten noorden van Moskou.

De leiding binnen de Wagner Group viel in duigen nadat Prigozjin en andere Wagner-prominenten in een mysterieuze vliegtuigcrash om het leven kwamen. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP via Getty Images

De 25-jarige Pavel Prigozjin neemt nu naar verluidt het stokje van zijn vader over te nemen. Russische militaire bloggers verspreiden al maanden het gerucht dat hij de leiding van de Wagner Group overneemt.

Ook een aan Wagner gelieerd Telegram-kanaal, Prigozhin 2023, prijst Pavel Prigozjin aan als de toekomstige Wagner-leider.

Toekomst van Wagner Group is onzeker

Al sinds de ondergang van Prigozjin-senior, verwachten analisten dat het Russische ministerie van Defensie de controle over de mannen en middelen van Wagner over zal nemen. Westerse inlichtingendiensten zeiden al in augustus tegen The New York Times dat het ministerie aan een herstructurering van het huurlingenleger werkt.

Het ministerie van Defensie heeft ook andere private militaire bedrijven opgericht om de Wagnersoldaten te rekruteren. In het bijzonder in Afrika en het Midden-Oosten, volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW).

Het lijkt erop dat enkele van de voormalige troepen van het huurlingenleger al in Oekraïne hebben gevochten voor het 'gewone' Russische leger, aldus het ISW.

De Russische nieuwsbureaus NGS.RU als 59.RU melden dat de Wagner Group is opgenomen in de Russische Nationale Garde. Een derde nieuwssite bericht hetzelfde. De accounts van Wagner in de stad Perm onderschreven dit ook in hun online vacatures.

Russische militaire bloggers denken al maanden dat de restanten van de Wagner Group door de Russische Garde zullen worden ingelijfd, en niet door het ministerie van Defensie, aldus het ISW.

LEES OOK: Tanks krijgen veel aandacht op het slagveld in Oekraïne, maar deze kleinere Russische pantservoertuigen bezorgen het Oekraïense leger veel problemen