Toen de huurlingen van de Wagner Group zaterdag richting het Kremlin marcheerden, konden Chinezen dat op de voet volgen op sociale media. Dat is een zeldzaamheid.

De hashtag “Poetin beschuldigt Wagner-baas van verraad” kreeg in 24 uur tijd maar liefst 2,37 miljard views op Weibo, de Chinese variant van Twitter.

Berichten waarin werd gediscussieerd over de muiterij van Jevgeni Prigozjin, de leider van de Wagner Group die zijn 25.000 soldaten opriep richting Moskou te marcheren, waren zondag het meest gelezen, blijkt uit gegevens van Weibo die Insider heeft ingezien.

De opstand toonde Weibo-gebruikers de al maanden durende interne strijd in Moskou, die in fel contrast staat met het gebruikelijke Chinese narratief van een machtig en stabiel Rusland dat zich weert tegen het westen.

Chinese staatsmedia waren voorzichtig met de berichtgeving over de opstand van Prigozjin en probeerden uit te stralen dat het Kremlin de situatie onder controle had. In nieuwsartikelen werd gesproken over de aangescherpte veiligheidsmaatregelen in Rusland en de criminele aard van de gewapende opstand. Ook werd benadrukt dat het dagelijkse leven in Rusland gewoon doorging.

Chinezen op Weibo uiten zorgen over instabiliteit

Maar terwijl Wagner aan het oprukken was in Rusland, begonnen mensen op Weibo hun zorgen te uiten over een mogelijke Russische burgeroorlog of een situatie waarin president Vladimir Poetin zijn greep op de macht kwijtraakt.

"Als Rusland door westerse krachten van buitenaf uit elkaar valt of in interne chaos vervalt is dat echt niet goed voor China", schreef een gebruiker die zich zorgen maakte dat de instabiliteit over zou slaan.

Een andere gebruiker schreef: "Als ze echt doormarcheren naar Moskou is er een kans dat er direct aan onze grenzen een oorlog gaat woeden en China zal daar hoogstwaarschijnlijk ook door geraakt worden."

Opiniemaker Hu Xijin, voormalig hoofdredacteur van het pro-Beijing medium The Global Times, waarschuwde in verschillende posts op Weibo voor de "enorme impact" van de opstand van Prigozjin op de regering van Poetin en de stabiliteit van Rusland.

"Het lijkt erop dat de situatie zich in de door het Westen en Oekraïne gewenste richting ontwikkelt, hoewel de uitkomst nog onbekend is", schreef hij zaterdag.

Veel van die zorgen komen voort uit het idee dat de VS zijn volledige aandacht op het ondermijnen van China gaat richten, als Rusland op de knieën gedwongen is, een narratief dat meestal wordt toegestaan op het zwaar gecensureerde Weibo.

"Als Rusland ineenstort zullen de wolven van 'the beautiful country' meer energie hebben om zich tegen ons te richten", schreef een blogger met 1 miljoen volgers. "Beautiful country" is een term die vaak wordt gebruikt op Chinese sociale media om de VS sarcastisch aan te duiden.

"Als de 'Big Goose' het niet meer vol kan houden, wie voelt de gevolgen dan? Wie zal de volgende zijn die van alle kanten onder vuur komt te liggen? Wie zal worden gedwarsboomd op economisch, militair en technologisch gebied door de groep die wordt geleid door 'the beautiful country'?", schreef een andere gebruiker. "Big Goose" is een bijnaam van Chinese internetgebruikers voor Rusland.

"Als Rusland echt omvalt dan heeft 'the beautiful country' meer energie om zich tegen ons te keren", schreef een populaire militaire blogger. "Vanuit dat perspectief is de militaire opstand van Wagner geen goed nieuws voor ons."

Wagner-baas vertrekt naar verluidt richting Belarus

Prigozjin zei zaterdagavond uiteindelijk dat hij om zou keren om te voorkomen dat er Russisch bloed wordt vergoten. Zijn aankonding kwam nadat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, een trouwe bondgenoot van Poetin, had gezegd dat hij met de Wagner-baas had onderhandeld.

Volgens het Kremlin wordt Prigozjin uitgezet naar Wit-Rusland, nadat er een deal is gesloten om vervolging in Rusland te ontlopen.

LEES OOK: Poetin komt verzwakt tevoorschijn uit de confrontatie met Wagner-leider Prigozjin – die moet nu wel voor z’n leven vrezen, volgens een militair strateeg