Het overgrote deel van de mensen waant zich veilig op een openbaar wifi-netwerk. Maar uit onderzoek van beveiligingsspecialist Symantec blijkt dat zij het verschil tussen veilige en onveilige wifi helemaal niet kunnen zien.

Niet voor niets raadt het Nationaal Cyber Security Centrum het gebruik van openbare wifi af, helemaal voor werk gerelateerde en bankzaken.

In Nederland beschikt 89 procent van de mensen ouder dan 12 jaar over een smartphone, 71 procent heeft een tablet en 82 procent beschikt over een laptop. Velen gebruiken deze mobiele apparaten onder meer om te werken en dat gebeurt niet altijd binnen de vier muren van het kantoorpand.

Hoewel data in mobiele abonnementen steeds goedkoper wordt, denken veel mensen slim te zijn en gebruiken ze buitenshuis alleen internet via (openbare) wifi. Maar openbare wifinetwerken zijn pertinent onveilig.

Wat geef je prijs en hoe kun je je beter wapenen als je op afstand werkt?

1. Werken in koffietentjes

Wie klapt zijn laptop niet af en toe open in een koffietentje? Of dat nu op de luchthaven, het station of in de stad is, koffietentjes zijn een geliefde mobiele werkplek. En het mooiste is dat veel van die tentjes ook nog eens gratis wifi hebben.

Maar weet je zeker dat die wifi veilig is? Het is voor hackers een koud kunstje om een nep-netwerk op te zetten met een vertrouwde naam, bijvoorbeeld die van het tentje waar jij net zit te werken.

Nietsvermoedend maak je contact met het netwerk en voilà, de hacker kan precies zien wat je aan het doen bent. Geen prettig idee, zeker als je bedenkt dat ongeveer 10 procent van de  Nederlanders te maken heeft gehad met cybercrime.

Ook als je wél ingelogd bent op het netwerk van het koffietentje waar je zit, wil dat nog niet zeggen dat kwaadwillenden je internetverkeer niet kunnen afluisteren. Er zijn simpele apparaatjes op de markt die het kinderlijk eenvoudig maken om mobiele apparaten in de buurt ‘af te luisteren’.

2. Werken in de trein

De NS biedt zijn reizigers vast geen onbetrouwbaar netwerk, is de heersende gedachte. Toch is ook het wifinetwerk in de trein zo onveilig als wat. Dat toonde Hannes Mühleisen aan toen hij met twee antennes op zijn woonboot vlak naast het spoor allerlei informatie van internettende reizigers binnenhaalde. Niet alleen kon hij zien welke apparaten mensen gebruikten en welke sites of apps ze bezochten, in sommige gevallen kon hij zelfs inhoudelijke informatie inzien, zoals inlogcodes en wachtwoorden.

Herhaaldelijk probeerde Mühleisen de NS ervan te overtuigen zijn reizigers een betere bescherming te bieden, maar vooralsnog geeft de NS niet thuis. Wees je er dus van bewust dat wanneer je in de trein zit te werken, jouw gegevens vrij rondzweven in de lucht.

3. Gratis wifi na liken op social media

Bij sommige bedrijven kun je gebruikmaken van gratis wifi, maar daarvoor moet je wel even hun Facebookpagina liken. Het lijkt heel onschuldig, maar door de druk op de like-knop, geef je het bedrijf direct toegang tot veel persoonlijke gegevens.

Via het gratis netwerk kan het bedrijf namelijk monitoren wat je aan het doen bent. Veel apps kennen een eigen beveiliging; dan kan het bedrijf wel zien dat je een bepaalde app bezoekt, maar niet wat je daar precies doet. Maar heel veel apps hebben die beveiliging niet, waardoor het bedrijf precies kan zien wat je aan het doen bent. Gevoelige informatie als wachtwoorden en identiteitsgegevens kunnen zo eenvoudig opgespoord worden.

Hopelijk schudden bovenstaande voorbeelden je een beetje wakker. Het is prima om een openbaar netwerk te gebruiken, maar realiseer je dat dit niet veilig is. Doe dus geen werkzaken of bankzaken op zulke netwerken. Hoe kun je dat dan wel veilig doen?

1. Openbaar netwerk met wachtwoord

Een openbaar wifinetwerk met gebruikersnaam en wachtwoord is in ieder geval iets veiliger dan een volledig open netwerk, maar ook hier loop je risico. Je weet namelijk niet hoe de aanbieder het netwerk heeft ingesteld.

Koffietentjes hebben het wachtwoord vaak op de muur geschreven, of het staat op de kassabon die je krijgt bij de bestelde koffie. Hoewel je dus iets veiliger kunt internetten op zo’n netwerk, moet je nog steeds oppassen met het delen van gevoelige informatie.

2. Mobiele hotspot

Je kunt al een stuk veiliger internetten als je het datanetwerk op je mobiele telefoon gebruikt. Ja, dat kost geld, maar hoeveel is je privacy en veiligheid je waard? Ook als je op een laptop werkt, kun je – door van je mobiele telefoon een hotspot te maken – relatief veilig internetten. Internetbankieren doe je zelfs bij voorkeur via het datanetwerk en nooit over welk wifinetwerk dan ook.

3. VPN

De meest veilige optie is een VPN, een virtual private network. Dat zorgt voor een beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk (je kunt het zien als tunnel waar alleen jouw internetverkeer doorheen gaat). Alle gegevens worden versleuteld waardoor bijvoorbeeld hackers niet meer kunnen zien waarmee je bezig bent op internet.

Het internetverkeer wordt bovendien omgeleid waardoor ook jouw locatie wordt verborgen. Dit is de meest veilige manier om op een openbaar wifinetwerk te werken. Je profiteert van het gemak van het wifinetwerk, maar omzeilt de gevaren ervan met een VPN.

Natuurlijk bestaat je online veiligheid uit meer dan alleen de toegang tot wifi. Als je meer wilt lezen over digitale veiligheid, kijk dan ook eens op Laatjeniethackmaken.nl

Dit is het derde artikel in een reeks van De Maand van Veilig werken. De Maand van Veilig werken wordt mogelijk gemaakt door HP Nederland Beveiliging en uitstekende samenwerking, waar je ook bent.

Advertisement