Marine Le Pen heeft maandagavond, een dag na de eerste ronde van de Franse verkiezingen, tot de verbazing van velen bekendgemaakt dat ze tijdelijk terugtreedt als voorzitter van haar eigen partij, Front National.

De aankondiging, die werd gedaan in een interview met de Franse omroep France2, was wat verwarrend omdat het niet direct duidelijk was wat haar terugtreden praktisch zou betekenen.

Hier zijn een aantal mogelijke verklaringen voor Le Pens keuze terwijl ze strijdt om het Franse presidentschap.

Een ‘marketingcoup’

Een theorie is dat Le Pens keuze vooral cosmetisch is. De Franse pers heeft de actie al vlug gelabeld als een ‘marketingcoup’, met geen echte implicaties.

Volgens de Franse krant Le Monde wordt binnen de partij al langer zoiets gesuggereerd. Het is vooral symbolisch, gezien ze slechts voor twee weken wordt vervangen door de vice-voorzitter, Jean-François Jalkh, zodat Le Pen zich puur kan concentreren op de presidentscampagne.

"Ik zal me vrijer voelen, ik zal boven de partijpolitieke overwegingen staan, het is een belangrijke zet", aldus Le Pen.

"Het leek mij essentieel om afstand te doen van het voorzitterschap van het FN. Vanaf vanavond ben ik niet langer de voorzitter van FN, ik ben de presidentskandidaat, degene die het hele Franse volk samen kan brengen in het project van hoop, voorspoed en veiligheid."

Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pen

Vrijheid om te werken met andere rechtse partijen

Een andere suggestie is dat Le Pens afstand van FN het voor haar makkelijker zal maken om bruggen te bouwen met leden van andere rechtse partijen.

Ze zei tijdens het interview dat er "contact" is met een aantal leden van de conservatieve partij en dat ze ook hoopt om samen te werken met presidentskandidaten van andere kleinere partijen.

Veel commentatoren denken dat ze een plafond heeft bereikt in de eerste ronde van de verkiezingen, en dat ze dus niet genoeg stemmen zal behalen om de gematigde Macron te verslaan in de tweede ronde.

Le Pen distantieert zich van antisemitisme en racisme

Het terugtreden van Le Pen geeft haar ook meer vrijheid om bepaalde aspecten van haar project te veranderen, om de steun te vergaren die ze nodig heeft, aldus mensen die dichtbij haar staan tegen Le Monde.

Het geeft haar ook mogelijkheid om vragen te ontwijken waarin ze wordt aangevallen als het kopstuk van FN, en geeft haar de kans om haar eigen programma te promoten in plaats van die van de partij.

Het zou ook een laatste poging kunnen zijn om zichzelf te distantiëren van het antisemitisme en racisme die wordt geassocieerd met haar partij en haar vader Jean-Marie Le Pen - een beeld dat ze onvermoeibaar probeert uit te wissen sinds ze het partijvoorzitterschap van haar vader in 2011 overnam.

Le Pen is er zeker van dat ze de tweede ronde kan - en zal - winnen, en dat ze de president van het hele Franse volk wil zijn.

Ze zegt tegen France2: "Ik denk dat we een beslissend moment bereiken. Ik heb de president van Frankrijk altijd een president van alle Fransen beschouwd, die dus het hele volk voor zich moet winnen. Het is een diepgaande overtuiging. We gaan over van woorden tot daden."

Le Pen heeft echter een flinke klus voor zich liggen. De peilingen wijzen nog steeds naar een behoorlijke winst voor Macron in de tweede ronde van de verkiezingen, die 7 mei gehouden worden.

LEES OOK: Volgens een Franse wetenschapper heeft Marine Le Pen wel degelijk een kans om de verkiezingen te winnen