Volgens de meeste peilingen in aanloop naar de Franse verkiezingen zal Marine Le Pen van Front National de eerste ronde winnen.

De tweede ronde zal ze, aldus de meeste analisten, echter verliezen.

De Franse natuurkundige Serge Galam zegt dat Le Pen wel degelijk een behoorlijke kans maakt om te winnen. En de kansen nemen volgens hem alleen maar toe, zo vertelt hij in een interview met Politico.

Galam werkt bij het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek en heeft al een aardig track record op het gebied van verkiezingen: bij de Amerikaanse verkiezingen had hij het ook bij het juiste eind.

Volgens de Franse natuurkundige zit het ‘m in de opkomstcijfers.

Stel, Le Pen staat op 41 procent in de peilingen en haar tegenstander op 59 procent. Als het opkomstpercentage onder haar achterban op 90 procent ligt, en de opkomst bij de andere groep stemmers op 70 procent, dan zou Le Pen alsnog kunnen winnen.

Le Pen zal het zeer waarschijnlijk opnemen tegen de progressieve Macron of de conservatieve Fillon.

Beide kandidaten hebben zo hun bagage; Fillon domineert het nieuws met schandalen, Macron was minister onder de historisch impopulaire president Hollande. Bovendien zal een groot deel van hun stemmen in de tweede ronde afkomstig zijn van kiezers die in de eerste ronde op een andere partij stemden.

Dat zorgt er volgens de Franse wetenschapper dat de achterban van Macron en Fillon veel minder gemotiveerd is:

“De peilingen geven dit aan: Mensen die voor Marine Le Pen willen stemmen, zullen voor haar stemmen. Een hoop mensen zullen ook tegen haar stemmen, maar in die groep is er een hoop terughoudendheid.”

Lees het volledige interview bij Politico