Gewoon met je blote handen tanken bij de benzinepomp? Die plastic handschoenen hangen er niet voor niks.

Ten eerste zijn de handvatten van de vulmond uitermate smerig: ze zitten vol bacteriën. Medewerkers van tankstations moeten de toiletten meerdere keren per dag schoonmaken, maar ze doen dat niet bij de pompen.

Toch worden die dagelijks door honderden mensen aangeraakt en die wassen lang niet allemaal geregeld hun handen. Daardoor zijn benzinepompen een van de slechtste plekken om zonder handschoenen aan te raken.

Uit onderzoek in opdracht van verzorgingsproductenmerk Kimberly-Clark uit 2015 blijkt dat de handvatten tot 11.000 keer meer kiemen bevatten dan een toiletpot. En dan gaan de handen daarna meestal weer direct achter het stuur van de auto.

In het onderzoek dat is uitgevoerd door microbioloog Charles Gebra van de Universiteit van Arizona blijkt dat 71 procent van alle benzinepompen als zwaar vervuilde plek moet worden beschouwd. Veel van de aangetroffen soorten bacteriën en microben veroorzaken ziektes. De meeste infecties ontstaan doordat we na het aanraken van een vervuild oppervlak of iemand die al is besmet met onze handen ons gezicht aanraken.

Andere smerige plekken die uit het onderzoek naar voren kwamen waren brievenbussen (68% is sterk verontreinigd), de leuningen van roltrappen (43%), de knoppen van geldautomaten (41%), parkeermeters (40%) en de knoppen van voetgangerslichten (35%).

Benzinestations bieden daarom plastic handschoenen aan voor het tanken. Het is de beste manier om te voorkomen dat je handen vies worden, want uit ander onderzoek blijkt dat het achteraf desinfecteren van de handen lang niet altijd infecties kan voorkomen.

Brandstoffen zijn kankerverwekkend

Maar naast de bacteriën en viezigheid is er een tweede belangrijke reden om niet te gaan tanken zonder handschoenen: direct contact met benzine of diesel. Blootstelling aan deze brandstoffen blijkt kankerverwekkend te zijn.

Direct contact met brandstoffen is in het bijzonder gevaarlijk voor kinderen en zwangere vrouwen. Daarom moeten alle tankstations zorgen dat handschoenen altijd voorradig zijn en duidelijk in het zicht liggen, zodat je geen excuus hebt ze niet aan te trekken.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider España.

LEES OOK: Komen muggen op licht af of niet? Een wetenschapper geeft antwoord