De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in volle gang. De VVD, D66, PvdA, CDA en andere partijen zijn druk in de weer met flyeren, debatteren en interviews geven door het hele land.

Maar voor de PVV ligt dat anders, zo komt woensdag ter sprake bij het tv-programma Pauw & Jinek waar de nummer twee van de partij, Fleur Agema, te gast is. Dat komt door de permanente beveiliging die Geert Wilders krijgt.

De PVV-voorman wordt al sinds hij in 2004 opstapte bij de VVD continu vergezeld door een zestal beveiligers. En niet voor niets: de politicus is bedreigd door de Pakistaanse Taliban en hij stond op nummer 4 op de dodenlijst van Al Qaida.

Kosten beveiliging

De beveiliging is niet gratis. Jaarlijks bedragen de kosten naar verluidt zo’n twee miljoen euro. Als Wilders zich in het openbaar begeeft, dan betaalt de staat de rekening. Maar zodra hij een zaal afhuurt voor een bijeenkomst en een stap over de drempel zet, moet de PVV zelf opdraaien voor de kosten.

Dat kan de partij niet betalen, geeft Agema aan. “Die miljoenen die al die partijen nu uitgeven aan de campagnes, die krijgen wij niet.” De PVV is namelijk officieel geen partij met leden, maar een vereniging met één lid. Daarom krijgt de club van Wilders geen subsidie.

Steun uit het buitenland

Platzak is de partij zeker niet. De PVV krijgt onder meer financiële steun uit het buitenland, zoals van de conservatieve denktank David Horowitz Freedom Center die door de jaren heen honderdduizenden euro's heeft gedoneerd aan de partij.

NOS-verslaggever Xander van der Wulp denkt dat Wilders daarom zo vaak interviews geeft aan buitenlandse kranten en tv-zenders, zegt hij aan tafel bij Pauw & Jinek. "Ik heb het idee dat de PVV gokt op buitenlandse geldschieters, met de interviews aan internationale media die Wilders geeft."

De PVV-leider mijdt grotendeels de Nederlandse media, maar laat zich wel ondervragen door bijvoorbeeld het Duitse tijdschrift Der Spiegel, de Britse krant The Sunday Telegraph en de Duitse tv-zender Das Erste.

Of komt hij nu tot inkeer? Wilders liet woensdag weten dat hij interviews geeft aan De Telegraaf... en roddelbladen Story en Privé.

LEES OOK: Jan Roos wordt afgeslacht in 10 minuten bij Pauw & Jinek