PVV-voorman Geert Wilders twittert graag. Maar interviews geven aan Nederlandse media doet Wilders zelden – het is zelfs nieuws  wanneer hij dat wel doet.

Gelukkig geeft de Limburgse politicus wel regelmatig interviews aan buitenlandse media. Alleen al deze maand februari was hij tweemaal op de Britse televisie, en één keer op de Amerikaanse tv te zien – op de Nederlandse televisie was hij alleen bij WNL te gast bij Rick Nieman.

Later in de campagne zal de man die nog altijd kans maakt om de PVV de grootste partij van Nederland te maken, ook nog met Nieuwsuur spreken.

Daarnaast is Wilders ook regelmatig te vinden in buitenlandse kranten. Rond de Brexit-campagne gaf hij bijvoorbeeld exclusieve interviews aan de Duitse krant Der Spiegel en de Britse krant The Sunday Telegraph.

Een overzicht van de buitenlandse, exclusieve interviews met de aanvoerder van de PVV:


10 februari: BBC-journalist John Sweeney vraagt aan Wilders of de golf van populisme Europa niet "terugbrengt naar 1939". Wilders vindt van niet.


2 februari: In gesprek met het Britse Sky News herhaalt Wilders dat hij Nederland graag uit de Europese Unie zou halen.


8 februari: "Een land zonder grens, is als een persoon in een huis zonder voordeur. Iedereen kan naar binnen, en je kunt niemand vragen om te vertrekken. Dus het is geen echt land", zegt Wilders tegen het Amerikaanse Christian Broadcasting Network.


Verder een selectie van langere interviews van Wilders in gedrukte buitenlandse media.

Met de Duitse krant Der Spiegel, bijvoorbeeld, in juni 2016. Daarin stelt Wilders dat Nederland het beste de gulden kan herintroduceren. "Dat zou twee jaar voor wat kosten zorgen, maar vanaf het derde jaar zou het voordelen brengen."

Een ander exclusief interview gaf hij aan The Sunday Telegraph, in mei 2016, middenin de Brexit-campagne. De krant merkt onder meer op dat Wilders een portret van Winston Churchill en een ingelijste krantenpagina met Margaret Thatcher aan de muur heeft hangen in zijn kantoor.

Verder schrijft Wilders ook zo nu en dan een column voor het Amerikaanse, rechtse blog Breitbart. Steve Bannon, de belangrijkste adviseur van Donald Trump, was tot voor kort de hoofdredacteur van de site.