Er wordt al jaren gewaarschuwd voor een complete ramp, als Groot-Brittannië Europa de rug toekeert zonder goede handelsafspraken.

Het zou zomaar kunnen dat een no deal-Brexit lang niet zo vreselijk uitpakt als je in eerste instantie zou denken.

Als er geen handelsakkoord komt, zullen beide partijen immers op deelgebieden dooronderhandelen om de ergste schade te beperken, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Een no deal-Brexit wordt regelmatig afgeschilderd als een nachtmerriescenario. Er zouden enorme files komen bij douaneposten aan beide kanten van het kanaal, Britse vliegtuigen mogen niet langer op Europese luchthavens landen en andersom, terwijl criminelen vrij spel krijgen omdat opsporingsdiensten geen informatie meer uitwisselen.

De kans dat het echt zo ver komt, is gelukkig heel klein.

De Europese Unie en het VK kunnen namelijk over allerlei zaken tijdelijke afspraken maken, of ervoor kiezen om de regels minder scherp te handhaven.

Dat deed de Europese Unie bijvoorbeeld ook al toen een Amerikaanse rechtbank een streep zette door internationale afspraken over data-uitwisseling. In plaats van een groot deel van het internetverkeer plat te leggen, knepen Europese toezichthouders een oogje toe.

Lees ook op Business Insider

Het is nu echter nog te vroeg voor beide kampen om al openlijk te spreken over dit soort lapmiddelen. Dat zou het verkeerde signaal afgeven dat het eigenlijk geen zin heeft om verder te onderhandelen over een handelsakkoord.

Daar lijkt de Britse premier Boris Johnson overigens wel op in te zetten. Hij heeft een week geleden de stekker uit het overleg getrokken, toen zijn deadline voor het opstellen van een basisovereenkomst werd gemist. Al praten de partijen inmiddels weer voorzichtig verder.

Ook bij no deal-Brexit wordt er verder onderhandeld

Zonder goede afspraken, verloopt de handel straks volgens de basisvoorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie. Bedrijven die zaken doen aan de andere kant van het Kanaal, moeten in dat geval rekening houden met importheffingen en quota’s.

Het ligt dan voor de hand dat beide partijen in 2021 weer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen om betere handelsafspraken te maken.

Er moet dan ook gesproken worden over de Ierse grenskwestie, de scheidingsvergoeding die Groot-Brittannië aan de EU moet betalen en andere zaken die in eerdere besprekingen vooruit zijn geschoven.

Misschien hoeven we trouwens niet eens tot het nieuwe jaar te wachten voordat er enig resultaat wordt geboekt. Groot-Brittannië is namelijk ingegaan op een flinke concessie van Europese onderhandelaars, en zit weer aan tafel.

Voorlopig mogen echter geen wonderen verwacht worden van de gesprekken. Johnson heeft vooral oog voor de oplaaiende Covid-19-pandemie in zijn eigen land.

Met name de strenge maatregelen in het noorden van Engeland, lokken sterke kritiek uit op zijn beleid. Zo heeft het virus indirect veel invloed op de voortgang van de Brexit-besprekingen.

Zolang Groot-Brittannië de tweede coronagolf niet beter onder controle krijgt, blijft het aanmodderen met de onderhandelingen en glijdt het pond langzaam maar zeker verder richting 1,06 euro

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.