• Vorige week staakte de Britse delegatie de Brexit onderhandelingen, omdat een door de Britse premier Boris Johnson gestelde deadline was verstreken zonder deal.
  • Woensdag zijn de partijen overeengekomen het overleg weer te hervatten. Er wordt ingezet op een deal half november.
  • De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier liet aan het Europese parlement weten dat zijn team klaar is om aan de ontwerpteksten van het akkoord te werken.

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan donderdag toch weer van start. Volgens de EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zullen de gesprekken meteen “geïntensiveerd” worden, omdat de partijen de “eindfase” van de besprekingen ingaan.

Barnier en zijn Britse collega David Frost werden het woensdag eens over hervatting van het overleg, dat sinds eind vorige week stilligt. De Britse premier Boris Johnson weigerde namelijk verder te praten, toen een door hem gestelde deadline voor een deal tussen de twee partijen eind vorige week verstreek.

De Britten eisten vervolgens van de EU “een wezenlijke verandering” van opstelling voor ze de onderhandelingen wilden voortzetten.

EU stelt VK gerust: ‘Soevereiniteit niet in gevaar’

De draad wordt donderdag in Londen weer opgepakt en er zal tot zondag door onderhandeld worden. Daarna komen de twee partijen beurtelings in Londen en Brussel bijeen, of via videovergaderingen, tot er een deal is.

Er zal vanaf nu iedere dag aan het handelsakkoord gewerkt worden, zelfs in de weekenden.

Eerder woensdag liet de Europese hoofdonderhandelaar aan het Europese parlement weten dat de EU bereid is aan de ontwerpteksten van het akkoord te gaan werken en dat de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk niet in gevaar is. Ook zei Barnier dat een akkoord nog steeds mogelijk is als beide zijden hard werken en bereid zijn compromissen te sluiten.

Johnson blij met uitspraken EU

Ingewijden hadden aan persbureau Bloomberg laten weten dat dat de opmerkingen waren waar Johnson op had gewacht. Met het hervatten van de onderhandelingen zou gemikt worden op een akkoord half november.

Lees ook op Business Insider

Eerder was toegang van Europese vissers tot de Britse visgronden nog een groot struikelblok. Barnier waarschuwde wel dat wat de EU betreft er geen handelsakkoord komt zonder afspraken over de visserij.

Lees meer over de Brexit: