In een magnetron brengen microgolven de watermoleculen in het voedsel in beweging.

De beweging van het water creëert wrijving en dus warmte. Hoe meer water er in een gerecht zit, hoe beter het zich laat opwarmen.

Het draaien van de plaat zorgt ervoor dat de stralingsenergie gelijkmatiger over het eten wordt verdeeld, zodat alles ongeveer even snel warm wordt.

Of het ‘koken’ is als ik mijn eten in de magnetron zet, daarover kunnen we twisten. Maar praktisch is het zeker wel: klep open, klep dicht en het eten wordt warm.

Maar waarom draait de plaat in dit handige apparaat eigenlijk?

Het principe van de magnetron is simpel. De opgewekte elektromagnetische microgolven brengen de watermoleculen in het voedsel in beweging.

“Een microgolfgenerator in het apparaat wekt een stralingsveld op dat tegen de metalen wanden en de coating op de voorruit reflecteert”, zegt Uwe Hartmann, professor experimentele natuurkunde aan de Universiteit van Saarland. Zo blijft alle energie beschikbaar in de magnetron.

Vloeibaar eten laat zich beter opwarmen

De beweging van het water creëert wrijving en dus warmte. Hoe meer water er in een gerecht zit, hoe beter het zich laat opwarmen. De watermoleculen kunnen zich dan vrijer bewegen. Water zit in bijna alle voedingsmiddelen.

De watermoleculen zijn polair, net als de moleculen van suiker en eiwit. Dat betekent dat de ene kant een beetje positief geladen en de andere kant een beetje negatief geladen is. De lading is dus niet gelijkmatig verdeeld over het molecuul.

De polaire moleculen in het voedsel reageren op het elektromagnetisch veld van de magnetron. Ze verdraaien en proberen in lijn de komen met het veld, als kleine kompassen in magneetveld.

Doordat het veld steeds 180 graden van richting verandert, blijven de polaire moleculen zich verdraaien. Ze schudden wild heen en weer, botsen met andere moleculen en verwarmen zo het eten.

De plaat roteert om de energie van de microgolven gelijkmatiger te verdelen

"De kracht van het stralingsveld is echter niet gelijkmatig verdeeld", legt Hartmann uit. "De opwarming van het voedsel is op zijn beurt weer afhankelijk van de verdeling van het water in het voedsel, omdat de microgolven de temperatuur verhogen via de watermoleculen."

De rotatie van de plaat zorgt ervoor dat de stralingsenergie gelijkmatiger over het eten wordt verdeeld, aldus de natuurkundige.

Toch is het resultaat doorgaans maar matig en is mijn eten is op veel plekken nog steeds niet warm, terwijl het op andere plekken erg heet is. "Ja, dat valt niet helemaal te voorkomen met het draaien van de plaat", zegt Hartmann.

Maar is er dan een truc waarmee mijn gerecht wel gelijkmatig opwarmt? "Tussendoor even omroeren", zegt de wetenschapper. Nou ja, dat lijkt dan toch weer een beetje op koken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

LEES OOK: Komen muggen op licht af? Een wetenschapper geeft antwoord