“Ondernemers zijn goed met het uitwerken van een mooi idee, maar de ‘boring side of business’ blijft soms achter”, vertelt Nicholas Morgan van Startup Focus.

Entrepreneurial Accountability

Morgan en zijn medeoprichters helpen jonge ondernemers met de laatste stap van het bouwen van hun bedrijf. Ze werken vanaf het begin met startups die hard willen groeien. Startup Focus brengt deze jonge bedrijven met intensieve workshops financiële discipline en structuur bij, in startupjargon Entrepreneurial Accountability.

Op een persoonlijke wijze maken ze een doorsnede van jouw bedrijf en halen ze naar boven op welke indicatoren jij je moet richten om te schalen.

Het bijhouden van de belangrijkste financiële en niet-financiële indicatoren zorgt ervoor dat je weet wat er in je eigen bedrijf aan de hand is en dat een eventuele investeerder ziet dat je discipline hebt.

“Een ondernemer die haalbare doelen voor zichzelf stelt en zich ook houdt aan die ambitie, zorgt ervoor dat zijn bedrijf aantrekkelijker wordt voor investeerders”, vertelt Morgan. “Uiteindelijk kun je ook je eigen plan trekken, maar je bent wel klaar voor die grote investeerder die jou wil helpen schalen.” Inmiddels is de methode van Startup Focus tijdens hun workshops toegepast bij zo’n 150 startups. Zonder een grote basis van klanten hebben deze startups geld weten op te halen.

Zelf doorliep Startup Focus een acceleratorprogramma van ING. Ook ING ziet dat startups financiële kennis goed kunnen gebruiken en onderkent de potentie van het raamwerk voor Entrepreneurial Accounting. Om meer startups sneller te kunnen bereiken, ontwikkelen ING en Startup Focus nu een online tool die startups in de dagelijkse praktijk een goed overzicht geeft van hun financiële situatie.

Vier pijlers

Hoe werkt Entrepreneurial Accountability in de praktijk? Vaak komt het erop neer dat er meer structuur moet komen in een startup, legt Morgan uit. Hij vertelt over vier pijlers in zijn model: Finance, Innovation accounting, Governance en Stakeholder Management.

Eén van de simpelste maatregelen die je kan nemen is het maken van een maandelijks financieel rapport. “Investeerders vinden het heel handig om terug te zien wat er in twaalf maanden is gebeurd.”

De pijler Innovation accounting gaat over het verantwoorden van het nieuwe product. Startups moeten bijvoorbeeld regelmatig verantwoorden hoeveel gebruikers er zijn en of zij ook al geld betalen. Governance draait om de manier van werken en de cultuur en Stakeholder Management gaat om het op de hoogte houden van alle betrokkenen.

WeSwitch

Boris Schellekens van WeSwitch, een nieuwe marktplaats voor millennials, werd in de ontwikkelfase geholpen door Startup Focus. Er werd meteen gestart met een maandelijks verslag dat ook naar het team werd verstuurd. Hierin verzamelde hij onder andere financiële gegevens en de groeicijfers van het bedrijf.

“Een investeerder wil weten of jij bezig bent met een hobby of een bedrijf aan het bouwen bent. Als je in één klik negen maanden aan rapportages kan sturen, laat je zien dat je gedisciplineerd bent”, aldus de ondernemer. De hulp van Startup Focus heeft een hoop versneld, legt Schellekens uit. “We zijn megajong, maar doordat we nu al bezig met zijn met welke metrics we moeten halen hebben we een doel.”

“Het raamwerk is niet complex, maar wel iets dat je moet doen. Het is een kwestie van discipline.” WeSwitch heeft inmiddels 14 investeerders binnen gehaald en is nu bezig met de lancering van de app.

Jouw startup investeringswaardig?

Wil jij ook jouw startup investeringswaardig maken en heb je interesse in het volgen van de workshop? Kijk dan op www.ing.nl/startups. Daar vind je ook nog meer informatie over hoe ING je verder kan helpen bij de groei van je onderneming.

Dit is het eerste artikel in de reeks Ondernemen is anders kijken. Hiermee biedt ING een andere kijk op ondernemen aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. ING is partnerexpert van Business Insider Nederland.

Advertisement