• De bitcoin zou een derde in waarde kunnen dalen na het zogenoemde halving-event dat in april plaatsvindt, aldus analisten zakenbank JPMorgan.
  • Het gaat hierbij om de halvering van de vergoeding die zogenoemde ‘miners’ krijgen, als ze transacties goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin.
  • Elke vier jaar wordt de vergoeding in de vorm van nieuwe bitcoins gehalveerd, volgens de technische opzet van de bitcoin.
  • Lees ook: De bitcoin is nog altijd ‘nul’ waard, ook na de introductie van ETF-fondsen in VS, stelt ECB in blog

De recente goedkeuring van nieuwe beleggingsfondsen voor de bitcoin in de VS (spot-ETF’s) zorgde voor een nieuwe hype op de cryptomarkt. Fans van de bitcoin kijken weer positief naar de toekomst.

In april wordt het opnieuw spannend, want dan vindt een zogenoemd ‘halving’-event plaats. Volgens de opzet van de bitcoin kunnen deelnemers (‘miners’) transacties goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin, als ze computerrekenkracht inzetten om complexe puzzels op te lossen. Wie als eerste zo’n puzzel oplost, mag een transactie op het netwerk van de bitcoin goedkeuren en krijgt daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins.

Echter, elke vier jaar wordt de beloning in de vorm van nieuwe bitcoins gehalveerd. Dit zorgt er mede voor dat het aantal bitcoins in omloop beperkt blijft en uiteindelijk niet meer dan 21 miljoen bedraagt.

In april vindt er weer een ‘halving’ plaats, waardoor er vanaf dat moment bij het goedkeuren van transacties minder nieuwe bitcoins in omloop komen. Sommige beleggers zien dat als een gunstig moment, omdat de natuurlijke schaarste in het aanbod van de bitcoin zo groter wordt.

Maar de halving betekent ook dat miners minder verdienen, als ze transacties goedkeuren op het netwerk van de bitcoin. Dit terwijl ze hoge kosten maken, in de vorm van energieverbruik, met de inzet van computerrekenkracht.

Daling koers bitcoin na de 'halving' in april?

Zakenbank JPMorgen ziet de nasleep van het 'halving'-event van april vooral als negatief voor de bitcoin, die momenteel op een niveau van ruim 62.000 dollar is beland. Analisten van de zakenbank stellen dat de waarde van de cryptomunt historisch gezien gedeeltelijk in de productiekosten verankerd was, maar dat deze door de nieuwe halving kan wegzakken.

De analisten van JPMorgan denken dat de bitcoin kan terugzakken naar een waarde van 42.000 dollar, als gevolg van de halvering van de vergoeding voor miners in april. Oftewel een daling van 33 procent vergeleken met het huidige koersniveau.

De rekenkracht van het netwerk achter de bitcoin (ook wel hashrate genoemd), waar de voorspelling van JPMorgan vooral op leunt, zou na de halving mogelijk met 20 procent dalen. Dit omdat de minder efficiënte miners uit het netwerk worden gehaald, omdat de nieuwe vergoedingen die ze ontvangen niet meer kostendekkend zijn.

Volgens de analisten houdt een koersdoel van 42.000 dollar voor de bitcoin ook rekening met de afname van de euforie rond de bitcoin, na de halving.

De afgelopen periode is overigens gebleken dat de vraag naar de bitcoin juist lijkt toe te nemen. Afgelopen week werd er op één dag 520 miljoen dollar in de bitcoin belegd via een bitcoin-ETF van vermogensbeheerder BlackRock.

Daarnaast begonnen twee Amerikaanse banken afgelopen week met het aanbieden van hun eigen versies van bitcoin-ETF's aan klanten.

LEES OOK: Ether profiteert van ETF-hype en presteert beter dan de bitcoin