De economische tegenwind in Turkije kost LeasePlan tientallen miljoenen euro’s.

In het slechtste geval moet het leasebedrijf, dat binnen enkele weken aan de Amsterdamse beurs genoteerd wil zijn, zelfs een afschrijving van 130 miljoen euro nemen.

Dat schrijft maandag het Financieele Dagblad, dat niet-openbare analistenrapporten in handen heeft.

Het bedrijf moet de afschrijving naar verwachting in het derde kwartaal nemen. Uit de rapporten blijkt dat LeasePlan voor het derde kwartaal rekening houdt met een nieuwe afschrijving, die tussen 50 miljoen euro tot 130 miljoen euro groot is. Hoe groot de tegenvaller daadwerkelijk wordt is onderwerp van discussie tussen het bedrijf en zijn accountant, aldus de krant.

Het probleem zit ‘m vooral bij de waardedaling van de Turkse lira. Leaserijders betalen in euro’s tijdens de looptijd van het contract, maar na afloop van contracten worden de auto’s in lira’s verkocht. De waarde van van deze auto’s is gezakt door de val van de lira en daar moet LeasePlan afboekingen voor doen.

Beursnotering LeasePlan

LeasePlan stevent af op een beursnotering op donderdag 1 of vrijdag 2 november en haalde vorig jaar een omzet van 211 miljoen euro, iets meer dan 2 procent van de totale omzet, uit Turkije.

Het bedrijf gaf tegen het Financieele Dagblad aan de situatie in Turkije te monitoren. Als er een update is te geven zal dit gebeuren bij de derdekwartaalcijfers of in het prospectus.

Het is de bedoeling dat er bij de beursgang van LeasePlan uitsluitend bestaande aandelen zullen worden aangeboden, zowel aan particuliere als aan institutionele beleggers. De stukken zijn nu nog in handen van Lincoln Financing, waarachter een heel consortium zit met onder andere pensioenuitvoerder PGGM.

LeasePlan: 1,8 miljoen leasewagens in 30 landen

Het in 1963 opgerichte LeasePlan is een van grootste leasemaatschappijen in de wereld, met 1,8 miljoen auto’s in meer dan dertig landen. Topman Tex Gunning ziet in een gang naar de beurs een "logische volgende stap” in de ontwikkeling van het bedrijf.

LeasePlan is via CarNext.com ook actief op de markt voor tweedehands auto’s. Daarnaast runt het bedrijf een spaarbank in Nederland en Duitsland.

Volgens topman Tex Gunning is er momenteel duidelijk sprake van een trend waarbij automobilisten overstappen van het bezitten van een auto naar het rijden op een soort abonnementsbasis.

Gunning benadrukte bij de aankondiging van de beursgang, afgelopen week, dat LeasePlan op dit vlak het voortouw neemt met zowel zijn normale leasetak als het sterk in opkomst zijnde CarNext.com. Hij spreekt van "twee grote groeimarkten". Interessant gegeven is verder dat LeasePlan naar eigen zeggen al 32 jaar geen verlies meer heeft geschreven.

Persbureau Bloomberg meldde eerder op basis van een bron dat LeasePlan bij de beursgang zou mikken op een waardering voor het hele bedrijf van 7,5 miljard euro.